FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Iparifa választékok fafaj összetétele

Az elmúlt 20 évi nettó fakitermelés adatsorának vizsgálatát most az egyes iparifa választékok fafaj összetételével folytatjuk.

Az általános áttekintést adó FATÁJ cikk: A nettó fakitermelés elmúlt 20 évi alakulása, s ezt követte: A nettó fakitermelés: iparifa, tűzifa fafajonként 2000-2019. Most pedig az iparifán belüli egyes (fontosabb) választékok fafaj összetételének alakulását vizsgáljuk. Mindhárom elemzés alapja az Agrárminisztérium honlapján elérhető Nettó fakitermelés idősor 2000-2019. Ez 20 táblázat, amit a kétdimenziós grafikonokkal csak apránként lehet kiértékelni.

A lemezrönk termelésben a nyár+fűz a nagy tétel, a keménylombosok együttes mennyisége pedig az első évtizedben csökkenő volt, azóta stagnál.

Az egyes fafajokat külön-külön nézve is jól látható a nyár+fűz jelentős mennyisége, illetve annak alapos növekedése.

Hogy többi fafaj mozgása jobban látható legyen, ezen a rajzon a nyár+fűz nélkül jelennek meg. A bükk lemezrönk termelése az első évtizedben erősen, de sajnos utána is folyamatosan csökken. A tölgy lemezrönknél érdekes kiugrás volt 2008-2009-ben, de ettől eltekintve a teljes időszakban ennek mennyisége is folyamatosan csökkenő jellegű. Figyelemre méltó, hogy akácból is van lemezrönk, sőt 2001-ben, 2014-ben és 2019-ben ennek mennyisége az évi 5, illetve 10 ezer m3-t is meghaladta. Úgy tűnik, időnként sorra kerülnek kifejezetten jó állományok. Érdekes lenne látni az akác furnér felhasználási eseteit, hiszen a magyar akácból termelt furnér feltehetően kuriózum az egész világon.

A nyár+fűz fafajcsoportra 2017-től van fafaj elemeire bontott adat, s így jól látható, hogy a lemezrönkben a nemesnyár az abszolút domináns fafaj.

A nyár+fűznek a fűrészrönk esetén is nagy jelentősége van, s az egyéb lágyak keskeny csíkja mellett itt a fenyő fűrészrönk is jelentős tétel. E három fafajcsoport mennyisége együtt meghaladja a keménylombosokét. A keménylombosok együttes mennyisége a fűrészrönk esetén is lényegében csökkenő tendenciát mutat.

A fafajokat külön nézve látható mennyire kiugróan nagy a fűrészrönkben is a nyár+fűz mennyisége, mely az első évtizedben csökkent, de utána jelentős emelkedést mutatott.

A nyár+fűz nélkül jobban látható a többi fafaj. A tölgy fűrészrönk mennyisége sajnos folyamatosan csökkent, az utolsó két év erős kereslete hatására mutatkozott ismét emelkedés. Bükknél 2014-ig tartott a csökkenés, amit enyhe növekedés követett, de ez a szint így is több mint évi 50 ezer m3-rel alacsonyabb, mint az időszak elején volt. Akácból az időszak elejei nagy megugrásokat csökkenés követte, amiben az utolsó két évben a tölgyéhez hasonló növekedés volt tapasztalható. Figyelemre méltó a fenyő rönk termelés évi 100 ezer m3-ről 150 ezer m3 fölé emelkedése.

A nyár+fűz 2017-től rendelkezésre álló, fafajonkénti adatai szerint fűrészrönkjében is a nemesnyár az uralkodó, de itt már jobban látható a hazainyár is, míg a fűz alig van jelen.

A keménylombosok együtt e választéknál is csökkenő tendenciát mutatnak, s ezek együttesénél láthatóan nagyobb mennyiséggel van jelen a nyár+fűz, az egyéb lágy és a fenyő együttese. A fa csomagolóanyag gyártás rönk hosszat el nem érő “kivágás”-ának ebben nyilván nagy szerepe van.

A fafajok külön-külön: Jól láthatóan a nyár+fűz a kiugróan legnagyobb tétel. Ezt a fenyő és az akác követi, majd a tölgy következik.

Az előzőből a nyár+fűzet lehagyva jobban látható a többi fafaj mozgása. Jelentős tétel a fenyő feltehetően csomagolóanyag gyártási célra. Ugyanakkor a e választékban a keménylombosok között az akác a legnagyobb tétel: a fűrészelt szőlészeti választékok, játszótéri elemek, kertépítési anyagok, karám oszlop és hasonlóak alapanyagaként. A tölgy a lemezrönkhöz és fűrészrönkhöz hasonlóan az egyéb fűrészipari alapanyagnál is csökkenő tendenciát mutat. A többi fafaj nem túl jelentős mennyiséggel van jelen.

A nyár+fűz esetén az egyéb fűrészipari alapanyagban is a nemesnyár képviseli a nagy részarányt.

Papírfában is jelentős tétel a nyár+fűz, azonban ezt lényegesen meghaladó tétel a fenyő. A keménylombosok között a bükk és a cser mutatott nagyobb mennyiséget, mellettük a többi fafaj elenyésző, ugyanakkor 2016-ra erősen visszaesett, majd 2018-219-re megszűnt a keménylombos papírfa termelése, nyilván a vevői igényekhez igazodva.

Papírfából tehát a fenyő a legnagyobb tétel, de mennyisége az időszak végén visszaeső. A felét-harmadát kitevő nyár+fűz a következő tétel, mely az első évtizedben enyhén csökkent, majd tartotta a szintet. Itt is jól látható, hogy a bükk és a cser voltak a sorban következők, s hogy 2018-2019-re a keménylombos papírfa termelése megszűnt.

Az eddigi választékok között a papírfa az első, melynél a nyár+fűzön belül a hazainyár viszonylag nagy részarányt képvisel. E fafajt jellege, minősége nem teszi alkalmassá az értékesebb választékok előállításához.

A rostfa igény az első évtizedben úgy tűnik folyamatosan és határozottan visszaeső volt, ugyanakkor a második évtized szinte ugyanekkora növekedést hozott.

Míg az első évtized elején a cser, a nyár+fűz és a fenyő nagyjából egymáséhoz hasonló mennyiséget képviseltek a rostfa esetén, addig a második évtizedre, s annak végére ez teljesen átalakult: A cserből alig maradt valami. A nyár+fűz nőtt, szép lassan mintegy 50 ezer m-rel. Ugyanakkor a fenyő 2010-től robbanásszerű növekedésbe fogott. A többi fafaj pedig az évi 50 ezer m3 körüli vagy alatti mezőben “játszott” e 20 év alatt.

A nyár+fűzön belül rostfa esetén a papírfáénál kisebb a hazainyár részarány.

Végül az egyéb iparifa, melynek termelése a 2010-es évek elején ismét magára talált.

A legnagyobb tétel az akác, szőlészeti támanyagok, kertépítés, játszótéri berendezések hengeres áru faanyaga. A nyár+fűz a 2014-215. évi kiugrástól eltekintve 20 éves “futamában” végül is csökkenő tendenciát mutat, amivel szemben a fenyő különösen 2009-től gyors növekedést ért el, de az utolsó három év visszafogottabb volt.

A nyár+fűz 3 fafaj szerinti megoszlása az egyéb iparifa esetén.


Abban reménykedem, hogy e grafikon sorozat tanulmányozása hasznos lehet a faforgalmazással (legyen az vétel vagy eladás) foglalkozók számára.


Forrás: Az említett kapcsoló szerinti adatok
Feldolgozta, közzétette: Mőcsényi Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szakirányított erdőgazdálkodás vagy erdőkezelés?

Következő cikk

Folytatódik a fásítás Székesfehérváron



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések