FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Balekfák: Minden elsős hallgatója után fát ültet a Soproni Egyetem

 

 

A Soproni Egyetem idén felkerült a legzöldebb, környezettudatos egyetemek világranglistájára, a széles körben elismert Green Metric rangsorba is. Kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos ‘Oktatás és kutatás’, valamint az ‘Elhelyezkedés és infrastruktúra’ területén, köszönhetően a témához kapcsolódó nagyszámú kurzusnak és tudományos kutatásnak, valamint az egyetem csodálatos zöld környezetének, a 17 hektáron elterülő botanikus kertnek, ami az intézmény saját parkja is egyben. 

 

 

Az Egyetem szakmai elgondolása szerint, a fenntarthatóságot előtérbe helyező szemlélet az innovatív működés és oktatás garanciája. Az intézmény erdőmérnök képzése országos szinten is egyedülálló, ahogy a Pedagógia Karon nemrégiben indult Erdőpedagógia mesterszak is. Közgazdaságtudományi Karán az idei év kari Tudományos Diákköri Konferenciáján a hagyományos üzleti és közgazdasági tagozatok mellett ‘Környezetgazdálkodás és fenntarthatóság’ szekcióban is bemutathatták dolgozatukat a hallgatók, a Simonyi Károly Karon pedig előnyben részesítik a faanyagot, illetve a természetes alapanyagokat és megoldásokat a műszaki és a művészeti képzésekben. 

Magyarország ‘Zöld Egyeteme’ a fenti szemléletből fakadóan maximálisan elkötelezett minden olyan kezdeményezés iránt, amely a gazdasági, társadalmi vagy természeti fenntarthatóságot szolgálja. Ezt az attitűdöt üzeni az Egyetem egyént és természetet középpontba állító ‘Természetesen Veled!’ jelmondata is. 

Az Agrárminisztérium 2019-ben indított Országfásítási Programjával összhangban pedig a Soproni Egyetem vállalja, hogy minden évben, az őszi félévre felvett valamennyi elsős hallgatója után egy új facsemetét ültet, így nem csak a társadalom lesz gazdagabb jól képzett szakemberekkel néhány év múlva, hanem az erdővel borított területek nagysága is növekszik hazánkban. Az erdőterületek bővítése pedig kiemelten fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben, a fásítás ugyanis a világon a leghatékonyabb, ember által véghezvihető szén-dioxid-megkötő tevékenység. 

Évente ez több mint ezer fa ültetését jelentheti a Soproni Egyetem esetében, melyet a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. segítségével fog megvalósítani, elsődlegesen Sopronban és környékén. Ugyanakkor az egyetemi fásítási program nem csak a jövő szakembergárdája és a természeti értékek közötti kapcsolat szimbolikája. Jelképesen a tanulmányaikat megkezdő évfolyamok is saját fát fognak kapni az egyetem vagy Sopron város frekventált területén, melyet minden évben ünnepélyes keretek között ültetnek majd el az évfolyam, illetve a karok képviselőivel. 

A Soproni Egyetem hallgatói is nagy örömmel álltak a kezdeményezés mellé: ‘Ezzel nem csak hozzájárulunk a zöld területek növeléséhez, Sopron és környéke szebbé tételéhez, hanem hűek maradunk ‘Zöld Egyetemünk’ alapvető értékrendjéhez is. Ezen felül az új hallgatóknak lehetősége nyílik az egyetemi évek alatt nyomon követni az értük ültetett növények fejlődését, valamint évek múltán, visszatérve diákéletük helyszínére kellemes emlékek elevenedhetnek majd fel ezen fák árnyékában.’ – mondta Tóth Bálint, a Soproni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Forrás: SOE

Ízlelgetem e hírt, s ilyesmi jut eszembe:

Ha valamely balek nem jut el a végzésig, mi lesz a fájával? Ha csak a végzésig jut, de nyelvvizsga hiányában nem kap diplomát?

BsC, MsC szerint?

Ez valójában erdőtelepítési első kivitel. Ha szárazság, vad, akármi miatt kipusztul a fa, de a diák rendben elvégzi az egyetemet, a fája pótlásáról remélhetően gondoskodni fog.

Erdőmérnök hallgatók meg akár a saját erdejük mintáján a telepítés, pótlás, stb. teljes adminisztrációját is megismerhetik.

No majd a diákság kitalálja a megoldást minden részletkérdésre.

MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Racionalizálni a termékszerkezetet

Következő cikk

Gazdaságos méretű erdőbirtokok kialakítása a célStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések