FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gazdaságos méretű erdőbirtokok kialakítása a cél

Egyedi tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal is segíti az gazdálkodókat a gazdaságos méretű erdőtulajdonok kialakításában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK szerdai közleménye szerint egy, az év elején hatályba lépett törvény a termőföldeken fennálló osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolásának lehetőségét a magánerdők esetében is biztosítja.

Kifejtették: az osztatlan közös tulajdon felszámolásának legkézenfekvőbb megoldása az, amikor az erdőingatlant a tulajdoni hányadok arányában megosztják. Ezzel önálló tulajdonú, viszont sok esetben kezelhetetlenül kis méretű erdőingatlanok alakulhatnak ki, ami gazdálkodói és ágazati szinten is rontja a gazdálkodás hatékonyságát.

Ugyanakkor az új szabályozás több olyan kiegészítő lehetőséget kínál, amelyek alkalmazásával az osztatlan közös tulajdon felszámolásának folyamata nem jár együtt az erdők szükségtelen elaprózódásával. A tulajdonostársak például a vegyes művelési ágú ingatlanok esetében olyan megosztásban is megegyezhetnek, amely nem jár az erdő művelési ágú alrészlet megosztásával.

További lehetőség, hogy az osztatlan közös tulajdon felszámolási eljárás részeként a tulajdonostársak az egymás közötti adásvétel, illetve földcsere lehetőségével is élhetnek, ráadásul a szokványosnál egyszerűbb feltételekkel. Emellett az együttműködésre kész tulajdonostársak – közös kezdeményezéssel – az ingatlan egy részén az osztatlan közös tulajdont akár továbbra is fenntarthatják – ismertette a NAK.

Az érintetteknek a NAK egyedi tanácsadással is segít, az osztatlankozos@nak.hu e-mail címre várja a megkereséseket.

Forrás: MTI

Kapcsolódó:

Osztatlan közös földtulajdon megszűntetése (2020-12-29)

A magán-erdőgazdálkodás és a magánerdészeti vállalkozások fejlődési lehetőségei (2020-10-22)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Könyv az 50 éves Zalaerdő Zrt-ről

Következő cikk

Az erdők olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek elpusztítják a vírusokat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések