FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdők olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek elpusztítják a vírusokat

 

“Az erdei természetben olyan molekulákat fedeztünk fel, amelyek hatékonyan és biztonságosan elpusztítják a betegségeket okozó vírusokat” – mondja Varpu Marjomäki professzor a Jyväskyläi Egyetemről.

A jelenlegi járvány miatt a vírusok elleni küzdelem minden eddiginél hevesebb téma, mégis az ötlet, hogy az erdei természetben kutassunk fel vírusellenes vegyületeket, nyolc éve született. A Jyväskyläi Egyetem és a Finn Természeti Erőforrások Intézetének kutatói olyan természetben előforduló vegyületeket fedeztek fel, amelyek nagy hatékonysággal küzdenek a vírusfertőzések ellen.

 

 

A kutatók bebizonyították, hogy ezek a vegyületek hatékonyak a SARS CoV-2 vírus ellen, amely a jelenlegi járvány oka, és az enterovírusok ellen, amelyek nagyon fertőzőek, és az emberekben a leggyakoribb fertőzéseket okozzák.

“Nagyon szívesen alakítottunk ki együttműködést a tudományterületek között. Az együttműködés mára találmányhoz és szabadalmi bejelentéshez vezetett.”- mondja Riikka Linnakoski, a Finn Természeti Erőforrások Intézetének projektmenedzsere, aki az erdők egészségére és a biológiai sokféleségre szakosodott.

Projektet indítottunk a kereskedelmi forgalomba hozatal előkészítésére, ami azt jelenti, hogy továbbra is teszteljük a természetes vegyületeket és azok felhasználási lehetőségeit, és közelebb hozzuk azokat az életképes üzleti tevékenységhez.

 

Az erdőipar mellékfolyamai mint nyersanyag

A Finn Természeti Erőforrások Intézete és a Jyväskyläi Egyetem által vezetett Természetes vírusölők projektben a felfedezett természetes vegyületeket kozmetikai és higiéniai termékekké fejlesztik a jelenlegi koronavírus-járvány és a jövőbeli járványok leküzdésére.

‘Egyelőre nincsenek vírusellenes hatású kozmetikumok a piacon’ – mondja Riikka Linnakoski vezető tudós.

A munka az erdőipar mellékáramain (melléktermékein) alapszik. A vegyületek a boreális (fenyő) erdőkben találhatók.

A kézhigiénére való odafigyelés fontos mind a koronavírus, mind az enterovírusok terjedésének megakadályozásában, és a találmány alkalmazható például kézi és más fertőtlenítő szerekben is.

“A vírusterhelés csökkentése érdekében az arcon és a kézen használt termékek különösen érdekesek, ugyanis egyelőre nincsenek vírusellenes hatású kozmetikumok a piacon” – mondja Linnakoski.

 

Vírusellenes, alkoholmentes kozmetikumok

A természetes vírusellenes kozmetikumok (natural antiviral cosmetics) szavak használata a böngésző keresésében hosszú találati listát ad. A Covid-19 fokozta a fogyasztók érdeklődését minden természetes dolog iránt. Zöld hullámot jósolnak a kozmetikai ipar számára, és az egész világon megnőtt a hagyományos gyógynövények iránti kereslet, mint például az aloe vera és az eukaliptusz iránt, mely a világon sokfelé nőnek.

Míg a “természetközeli” és a “nem káros” jellemzők nagyon keresettek mind a kozmetikumokban, mind a tisztítószerekben, a finn kutatók szerint hiányzik a piacon az olyan biztonságos termék, amelyet természetes alapanyagokból készítenek és a kéz vagy felületek ismételt tisztításra szántak, vagy a hasonló vírusellenes hatású kozmetikumok.

A “biztonságos” kifejezés alatt azt értik, hogy a termék nem káros a felhasználójára. Számos piacon lévő termék nagyrészt szintetikus vegyi anyagokból áll, és gyakran alkohol alapú, és különösen hosszú távú használat esetén irritálhatja a bőrt.

“Az alkoholos termékek is hatástalanok egyes vírusok, például a burok nélküli enterovírusok ellen. A szintetikus vegyszerek a természetre is károsak lehetnek, mivel növelik a környezet kémiai terhelését”- mondja Linnakoski.

Ez év elején a projekt 600.000 euró összegű Research to Business (üzleti célú kutatás) támogatást kapott a Business Finlandtól. A kétéves projekt célja a termékfejlesztés mellett a kereskedelmi termékek létrehozása. A találmányt tovább fejlesztjük, olyan mértékben, hogy át lehessen vinni egy induló vagy egy meglévő vállalkozásba.

Forrás: forest.fi
FordSzerk: MM

Kapcsolódó:

 

Panel [lemez] trendek: új anyagok, felületek, technológiák Észak-Amerika új panel trendjei: nemfa panel gyártás kukoricaszárból és rizsszalmából, valamint antibakteriális felületkezelés a falemezek esetén. FATÁJ (2021. 01. 09.)

A koronavírus nem szereti a fa felületeket A legújabb kutatások szerint a fa felhasználása az építkezésben jelentős szerepet játszhat a kórházi higiéniában. FATÁJ (2020. 12. 17.)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gazdaságos méretű erdőbirtokok kialakítása a cél

Következő cikk

Fejlesztések a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkoknálStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések