FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 67., 2021/13. adás

 

A Hazaivadász “Erdei utakon Reviczky Gáborral” sorozatának a 67. azaz 2021/13. adása látható az alábbiakban.

 

 

Természetközeli vadgazdálkodás a Pilisben (5:12)

Az erdő élővilága roppant érzékeny ökológiai rendszert alkot, amelynek résztvevői aktív kölcsönhatások sokaságával befolyásolják a rendszer egyensúlyát. Egyes fajok eltűnése más fajok túlszaporodásához vezethet, ami fordítva is igaz, tehát a túlszaporodás veszélyezteti bizonyos fajok életlehetőségeit. A természetközeli vadgazdálkodás célja egy olyan vadállomány kialakítása, melynek téli táplálékszükséglete megfelel az élőhely tűrőképességének, ezáltal különleges intézkedések, például külön takarmányozás, vadkárelhárító kerítések nélkül is a termőhelynek megfelelő és stabil elegyes erdők tarthatók fenn.

 

 

Az Erdők Nemzetközi Világnapja 2021 (3:22)

Március 21-e az Erdők Világnapja. Az ENSZ Közgyűlés határozatának köszönhetően 2013-tól minden évben március 21-én világszerte az erdők és fák jelentőségéről emlékeznek meg az emberek. 193 tagállam támogatásával ezt az időpontot jelölték ki az Erdők Nemzetközi Napjává. Az idei esemény mottója: ‘Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez’.

 

 

Erdő Ernő bácsi meséi – Többféle erdő létezik? (1:00)

A világon nagyon sokféle erdő létezik. Vannak lombhullató erdőségek és vannak örökzöldek. Vannak erdők a vízpartokon és vannak erdők a szárazabb helyszíneken. Mind-mind másféle tulajdonságokkal bírnak.

 

 

Az agancshullajtás időszakán … (3:35)

Összetett esemény az agancs hullajtása, sok esetben nem is egyszerre zajlik le a két agancs vesztése. Az agancs elválása bonyolult folyamat, vérereknek, idegeknek kell el és lezáródni ahhoz, hogy maga a hullajtás minél kevesebb problémával járjon. Ha még nem érett meg a helyzet a természetes agancsvesztésre, ha még nem vált el teljesen a szarvas testétől az amúgy vele együtt élő csontkinövés, meglehet, a koponyacsont is sérül egy hajtás alkalmával, amikor a menekülő állatot sűrű aljnövényzetű bozótosba zavarják és rémületében, a nagyobb fákba akadva letöri az agancsát.

 

 

A Lajos forrás és környékének megújítása (3:11)

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ország leglátogatottabb erdeit kezeli. Éves szinten mintegy 25 millió természetkedvelő járja be a vidéket, melynek infrastrukturális fejlettsége évről-évre egyre növekszik. Számtalan kilátó, turistaút, tanösvény szolgálja az idelátogató turistákat. Az idei esztendőben is új feladatot tűzött ki maga elé az erdőgazdálkodó, hiszen 23 forrás megújítására vállalkozott a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban. Elsőként a Lajos-forrás fejlesztése indulhatott el.

 

 

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdei források, patakok, tavak (2:00)

Az erdő életében a víz meghatározó szerepet tölt be. Tápanyagként és oldószerként alapvető fontosságú a növények életében. Az erdő ezen felül a vízmozgások természetes szabályozója is.

 

 

Gasztro percek – Tejszínes-tárkonyos vadleves (6:43)

A tárkony a régi erdélyi konyha közkedvelt zöld fűszere, adható és felhasználható mártásokhoz, sültekhez. Vadhús párolva, citrommal, zöldségekkel, erdei gombákkal, krémesre főzve tejszín hozzáadásával teszi ízletessé ételünket.

 

 

A teljes adás (26:00):

– Természetközeli vadgazdálkodás a Pilisben

– Az Erdők Nemzetközi Világnapja 2021

– Erdő Ernő bácsi meséi – Többféle erdő létezik?

– Az agancshullajtás időszakán …

– A Lajos forrás és környékének megújítása

– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdei források, patakok, tavak

– Gasztro percek – Tejszínes-tárkonyos vadleves

 

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A vadmacskák védelmében indít programot a Budakeszi Vadaspark

Következő cikk

40 milliárd fa - Szaúd-Arábia erdősít



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések