FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Közösségi erdőtelepítés Székelyderzsen

 

A Land Art Egyesület létrehozója, Katona László arról számolt be, hogy ugyan vészhelyzetben és pánikhangulatban kevesen gondolnak erdőtelepítésre és mintha az éghajlatváltozás 2019 meghatározó témája 2020-ban eltűnt volna, erről sokan mégsem feledkeztek meg.

– Támogatóink közül is többeknek hónapokig zárva voltak az üzletei. Ahogy nyilvánvalóvá vált, hogy nem párhetes nehézségről van szó, több családi vállalkozásnak jeleztem is, hogy nem ragaszkodunk a megszokott támogatáshoz. Sok meglepő történet kerekedett ki ezekből a beszélgetésekből. Volt, aki azt mondta: lehet, ha a 20 év alatt felépített vállalkozása év végéig semmivé lesz, de örül, hogy támogatta az erdősítést, hisz az megmarad. Nagyon sok erőt adott a partnereink erdősítés melletti elhivatottsága. A számottevő nehézségek ellenére sem szállt ki senki a Land Art Egyesület mögül – mondta Katona László. Hozzátette: ez a 4200 csemete alig több mint hobbikategória, az állami erdészetek és néhány közbirtokosság ennek a sokszorosát ültetik el, igaz ennek zöme a kitermelt erdők pótlását célozza, mégis fontos kiemelni, hogy az állami és magán erdészetekben sok elhivatott szakember dolgozik, komoly (újra)telepítő munka is folyik a háttérben.

 

 

Nem fát ültetnek, hanem erdőt telepítenek!

Mint mindenki, ők is nagyon várták az újrakezdést. Ezért is volt különösen nagy öröm a Nagy Restart online konferencia szervezőinek a megkeresése: felajánlották, hogy minden online belépő után ültetnének egy négyzetméter erdőt.

– A szervező csapattal már volt hasonló együttműködésünk, az igazi újdonság az volt, hogy ezt átvittük online térbe. Egy virtuális konferencia igazi erdőt ültetett. Remélem, néhány éven belül nagyobb fesztiválok is felkarolnak hasonló kezdeményezéseket – tekint reményteljesen a jövőbe Katona László.

Érdekességként említette, hogy tavaly megfordult az arány, megsokasodott a székelyföldi támogatók száma, így ma már többen adakoznak a környékről, mint külföldről.

Míg az első telepítést a családoknak és barátoknak ajánlották, új projektként indult el a pályaváltók erdeje, illetve a székelykeresztúri Spectrum Center támogatásával létrehozott Oxigént a világnak, amely az egyesület eddigi legnagyobb projektje.

 

 

– Nem kis részben nekik köszönhetjük, hogy egy roppant viszontagságos év után a tavalyi háromezerhez képest, idén 4200 csemetét ültetünk, több mint egy hektár új erdőt hozva létre. Lassan az agyagos, földcsuszamlásos domboldal eltűnik majd a lombkoronák alatt – látja lelki szemei előtt László. Külön kiemelte, hogy ők nem fát ültetnek, hanem erdőt telepítenek. Ez óriási különbség, hiszen a faültetés, sajnos, igen sokszor csak egyszeri cseledet, míg az erdőtelepítés minimum tízéves gondozási és ápolási kötelezettségvállalás.

 

 

Hosszú távon, együttműködésben gondolkodva

Hozzáfűzte: hosszú távon szeretnének lehetőséget teremteni azoknak, akik erdőt ültetetnének: vagy adományozóként, vagy az egyesület honlapján a saját projektjeik meghirdetetésével. Az egyesület hatnyelvű honlapján az érdeklődők – egyének, csoportok vagy vállalatok – tájékozódhatnak arról, hogyan hozhatják létre saját erdősítési projektjüket. Partneri kapcsolatok kialakításában, együttműködésben gondolkodnak a kezdeményezők, sőt, ötleteket is várnak, cserébe online felületet biztosítanak, ahol bárki bemutathatja projektjét és megszervezheti a gyűjtést.

Az egyesületnek hosszú távú célja pályázni, de szeretnének megmaradni az adományozás mellett is, hiszen az emberekben fel kell ébreszteni a felelősségvállalást a természettel szemben, hogy érezzék, ők is hozzájárultak egy picit a környezetük megmaradásáért.

Március 21-én ünnepeltük az erdők világnapját, az Európai Unió tagállamaiban 159 millió hektár erdőt tartanak számon, 1990. óta tíz százalékkal nőtt a területük.

Írta: Nagyálmos Ildikó, Hargita Népe

Kiegészítés:

 

Katona László:

2019-ben volt a Land Art Egyesület első erdőtelepítési projektje, amiről a Fatáj.hu is beszámolt. Akkor ezer kocsánytalan tölgyet ültettünk el a Családok és barátok erdejében. A tavalyi viszontagságos év háromezer elültetett csemetéjéhez képest 2021. március 25-29. között 4200 csemetét ültettünk el Székelyderzs határában, 5 különböző projekt keretében.

Az egyesület munkáját továbbra is erdőtelepítésként és nem faültetésként szeretjük definiálni. A közösségi faültetéssel, sajnos nem teljesen ok nélkül, nagyon összenőtt az elültetjük és elfelejtjük mentalitás. Nálunk egy projekt minimum az erdőjelleg kialakulásáig tart. Ezek a pótlási és ápolási munkák jelentős terhet és felelősséget jelentenek, de enélkül nem működik a dolog.
Mivel erdőkben gondolkodunk, tevékenységünket a tervezéstől, az ültetésen át az ápolási munkákig erdő mérnökökkel és erdészekkel szoros együttműködésben végezzük. Tapasztaltuk és tudások már sok lelkes amatőr hibától kímélt meg.

2021. előtt az erdészeteken kívül más faipari szereplővel nem volt együttműködésünk. Idén ez is változott, a székelykeresztúri Spectrum Center faipari vállalat keresett meg, hogy szeretnének túllépni a kötelező fenntarthatósági előírásokon és örömmel támogatnák mezőgazdasági területek beerdősítését. Ebből lett egyesületünk eddigi legnagyobb projektje.

Kiemelném még, hogy az erősen erodált területeken 2300 darab akác csemetét is ültettünk, ehhez a kimagasló minőséget szem előtt tartva  a SILVANUS CSOPORT KFT -től rendeltünk turbó akác és turbo obelsik csemetéket.

Az akáctelepítés ökológiai szempontból elég ellentmondásos döntés volt, de az erdőmérnökök, méhészek és a gyors CO2 megkötést váró támogatóink közt meglepően sok rajongója akadt az akácnak. Ugyanakkor a tengerszint fölötti 700 méteres magasság, a meglehetősen kötött talaj és a környező mezőgazdasági területek eléggé visszafogják az invazivitását.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

40 milliárd fa - Szaúd-Arábia erdősít

Következő cikk

Ágoston Gyula elismeréseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Műhold fából

LignoSat2: A világ első, fából készült műholdja. A LignoSat2 névre keresztelt fából készült műholdat a NASA és a…
Tovább

Támogatott tanácsadás

Kiaknázható lehetőségek nyílnak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig felhasználható hazai támogatási forrásait tartalmazó Stratégiai Tervében az ágazatban tevékenykedő…