FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Land Art Egyesület közösségi erdőtelepítései

Land Art Egyesület egy jogilag bejegyzett non-profit szervezet Románia joghatósága alatt. Munkánk során erősen erodált, nehezen művelhető mezőgazdasági területeket alakítunk erdővé.

Erdőinket Székelyföldön (Románia) ültetjük, de www.fundaforest.eu honlapunkon örömmel biztosítunk adománygyűjtő platformot más hasonló célú szerveztek számára bárhol a világon.

Népszerű projektjeink

Támogatóink zömmel erdőrajongó magánszemélyek és vállalkozások. Több együttműködésünk van kis- és középvállalkozásokkal, főként termékkapcsolásos felajánlásokra. Például minden eladott bicikli, szemüveg stb után telepítenek pár négyzetméter erdőt.

Az egyesületnek gondja van az erdősítés minden részletére, tehát, a felajánlott összegen túl, a vállalkozásoktól ez nem von el időt és erőforrást.
A Land Art munkáját erdőtelepítésként és nem faültetésként szeretjük definiálni. A fő mutatónk is a létrehozott erdőterület mértéke és nem az elültetett fák száma. A közösségi faültetéssel, sajnos nem teljesen ok nélkül, nagyon összenőtt az elültetjük és elfelejtjük mentalitás. Nálunk egy projekt minimum az erdőjelleg kialakulásáig tart. A pótlási és ápolási munkák jelentős terhet és felelősséget jelentenek, de enélkül nem működik a dolog.

Mivel erdőkben gondolkodunk, tevékenységünket a tervezéstől, az ültetésen át az ápolási munkákig erdő mérnökökkel és erdészekkel szoros együttműködésben végezzük. Tapasztaltuk és tudások már sok lelkes amatőr hibától kímélt meg. Igaz, vannak kulturális különbségek is mivel nálunk az élőhelyteremtés fontosabb szempont mint a majdani fűrészáru értéke.

2021. előtt az erdészeteken kívül más faipari szereplővel nem volt együttműködésünk. Idén ez is változott, a székelykeresztúri Spectrum Center faipari vállalat keresett meg, hogy szeretnének túllépni a kötelező fenntarthatósági előírásokon és örömmel támogatnák mezőgazdasági területek beerdősítését. Ebből lett egyesületünk eddigi legnagyobb projektje.

2019-ben volt a Land Art Egyesület első erdőtelepítési projektje, amiről a Fatáj.hu is beszámolt. Akkor ezer kocsánytalan tölgyet ültettünk el a Családok és barátok erdejében. A tavalyi viszontagságos év háromezer elültetett csemetéjéhez képest 2021. március 25-29. között 4200 csemetét ültettünk el Székelyderzs határában, 5 különböző projekt keretében. Bízunk benne, hogy ezt a mennyiséget a következő években meg tudjuk sokszorozni.

forrás: Katona László – Land Art Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Magyarország 365 fotópályázat

Következő cikk

Ferencvárosi fawellness



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések