FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egererdő: megtisztítjuk az erdőket

Mára a hulladék gyűjtésére és elszállítására jó megoldást kínál a települési hulladékgyűjtő hálózat és a hulladéklerakó udvarok sokasága, de egyesek mégis más utat választanak.  Elszomorító, hogy a szervezett gyűjtési rendszer és az újrahasznosítás fénykorában még mindig sokan használják az erdőt ‘szemét ügyeik intézésére.’ 

Az EGERERDŐ Zrt. erdészei terepi munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak az erdőbe kihordott szemét figyelésére és gyűjtésére.  Egy-egy eldobott csomagolás, kitett szemeteszsák, matrac, ágyrúgó még viszonylag egyszerűen gyűjthetők, de amikor több 100 köbméter szemétről van szó, ennek gyűjtése nagyobb szervezési feladatot és anyagi terhet jelent.

Az erdőgazdaság területén 18 szektorban azonosítottunk be összesen 200 köbméter illegális hulladékot tartalmazó lerakó helyet. Felszámolásuk a Tisztítsuk meg az országot! pályázati program keretében valósul meg, összesen 6,7 M forintból.

A hulladékmentesíta mindennapi munkánk része. (Fotó: Vígh Ilona)

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye állami erdeiben, többek között Ózd, Arló, Bátor, Tard, Sirok, Bátonyterenye, Bekölce községhatárban végzünk szervezett hulladékmentesítési akciót. A pályázat három fő pillére az illegális telepek felszámolása, a további hulladék lerakás megelőzése, és a környezettudatos erdőlátogatásra ösztönző szemléletformálás. – közli ifj. Ősz Gusztáv, az EGERERDŐ Zrt. programkoordinátora.

A tűzrakóhelyek sem szemétgyűjtők! (Fotó: Vígh Ilona)

A hulladék számos formában és típusban megtalálható az erdőn, így építési, háztartási, elektronikai hulladékon át egészen a veszélyes hulladékig, jellemzően ömlesztve, a települések közeli erdők útjainak szélén. Ezeket konténerbe gyűjtve juttatjuk el a helyi hulladékkezelő szervezetnek.

A program második lépéseként a felszámolt illegális telepeket különböző eszközökkel fogjuk védeni. Az erdészeti útra való bejutást sorompókkal tudjuk leghatékonyabban megoldani. Ahol viszont az autósforgalom elől nem zárható le sorompóval az erdő, ott kamerarendszert tervezünk kiépíteni a terület folyamatos megfigyeléséhez.

Vegyes hulladék az erdőn Ózd határában.

A program harmadik pilléreként a kommunikációra helyezünk hangsúlyt. A frekventált helyeken tájékoztató táblákon hívjuk fel a figyelmet az illegális szemétlerakás veszélyeire, köztük az élővilágra gyakorolt negatív hatásaira. Emellett hirdetési felületeinken plakátok formájában hívjuk fel a látogatók figyelmét a helyes szemétkezelés fontosságára.

Az EGERERDŐ Zrt. terepi munkatársai mellett a Központ dolgozói is elköteleződöttek a tiszta környezet mellett, így 2021. 04. 30-án saját maguk is hulladékmentesítési akciónapot szerveznek Felsőtárkányban, az élhetőbb tiszta erdőkért.

A teremtett világot óvni és védeni kell! Az erdőgazdaság, a civil szervezetek és a helyi természetvédő közösségek mellett Ön is tehet a nemes ügy érdekében!

Forrás: Egererdő Zrt.
Fotó: Vígh Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Országfásítás - Jó úton, az elődeink nyomán - a NEFAG-nál

Következő cikk

Egererdő: nyitunk!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…