FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faanyagok ára erős emelkedésben van világszerte


A Wall Street Journal a déli fenyőt nevelő erdőtulajdonosok kedező helyzetéről is írt a múlt heti cikkében.

Követkedmények: drágábbak lesznek azok az agglomerációs/vidéki házak, amelyekre a lezárások alatti tapasztalat miatt, hogy otthon dolgozva, plusz távoktatásos gyerekkel a nyakadban, több tér kell, illetve távmunka mellett messzebb ki lehet költözni a városból, tartós maradhat a kereslet, és a jelenség más fejlett országokra is jellemző.

Persze ilyen magas faanyag árak mellett nagy profit keletkezik úgy az erdőtulajdonosoknál, ahogy a faáru-feldolgozóknál, kereskedőknél, szóval biztos meg fog jelenni a kínálat is, ami majd lejjebb szorítja az árakat, de időbe telik.

 

És még egy színes apróság, ami hozzájárulhat a szűkös faanyag-kínálathoz. Olyan nagy cégek, mint a Microsoft meg az Exxon (és IKEA), dollármilliókat fizetnek egyes erdőtulajoknak, hogy a fáikat ne vágják ki: ezzel széndioxid kvótákat vesznek, amivel magukat carbonsemlegessé kívánják tenni, az új módi szerint. Már külön piaca van az ilyen kvótáknak.

Szóval az efféle zöldülés sok áttétellel, kis mértékben, hozzájárulhat ahhoz, hogy drágább legyen a ház, drágább legyen lakni. Tehát az ún. klímavédelem ostora a szegényebbeken csattan.

 

Forrás: Vakmajom

Kiegészítés:

Ez a videó elmagyarázza, mi hajtja a fűrészáru fellendülését, ki profitál és miért nem élvezik a fákat termesztők, az erdőgazdálkodók a látszólag elérhető előnyöket (angol nyelven).

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Petri Sarvamaa EP-képviselő: A Bizottság bolondként kezeli az északi erdőipart

Következő cikk

A holnap lakótereinek közös létrehozásaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések