FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nagyot zuhant az építési fa ára az USA árupiacain

Az építési fa ára már akkorát korrigált vissza, hogy ezzel el is veszítette az idei évben elért nyereséget. Az ok a csökkenő keresletben és növekvő kínálatban keresendő.

A faáru volt az egyik legjobban teljesítő árupiaci termék idén, miután a pandémia építési és barkácsolási lázat okozott, másrészt pedig az inflációs félelmek is felfele hajtották az árát. A kereslet hirtelen megugrását lassan, de azért követte a kínálat növekedése is, mely így most szintén nyomást fejt ki az árfolyamra. 1733 dolláron is kereskedték az amerikai fa egységét, azonban jelenleg 713 dollárra esett vissza az ára, de historikusan tekintve még így sem mondható olcsónak az építési fa árfolyama, mivel az 1990-es évektől nézve jellemzően 200-400 dolláros sávban mozgott a jegyzés – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt.

(FATÁJ kiegészítés: további részletekért megkerestük az Equilor Zrt-t. Amint választ kapunk, azzal kiegészítjük majd híradásunkat.)

forrás: Agroforum

Fűrészáru ára hét hete csökken – már 52%-os áresésénél jár

Ez az áringadozás a nagyon gyorsan változó keresleti/kínálati viszonyoknak tudható be, amely az észak-amerikai építési piacon mutatkoztak az elmúlt 14-16 hónapban. A faanyagok ára a következő két hónapban várhatóan emelkedni fog, és tovább növekednek az elérhető készletek.

A faanyagok ára több mint 300%-kal emelkedett 2021 májusa óta, emiatt egy új családi ház átlagára 36 000 dollárral nőtt. A faanyag iránti megújult kereslet várhatóan a következő hónapokban fel fogja emelni a faanyagok árát. A legfontosabb építőanyag-választék alapára 2021. május 7-e óta 45%-kal, 1670 dollárra esett ezer köblábra nézve. A lakóingatlan tulajdonosainak kiadásai erősen lecsökkentek, mivel a járvány arra kényszerítette az embereket, hogy otthon maradjanak – ez indította el az építkezési, felújítási hullámot 2020. augusztusában, amelyet a hónapok óta leállított fűrészüzemek lassú reakciója az alapanyag-hiány és az tán az ebből adódó (irreális, “orvvérzésig” tartó) áremelkedés követett.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Timber Exchange


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az EU Bizottsága többszörös természetvédelmi gyámság alá rendelné az erdőgazdálkodást

Következő cikk

Tűzeset a Vaskapu Nemzeti Parkban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések