FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hársfákat ültetett a Föld napja alkalmából Nagy István agrárminiszter


A miniszter kiemelte, tegyünk mindnyájan azért, hogy itt, a Földön egy szebb és jobb világot hagyjunk magunk után. Az Agrárminisztérium és háttérintézményei sokéves múltra visszatekintő programjaik révén aktív szerepet vállalnak a környezettudatosság és ezáltal a bolygónkért érzett felelősség erősítésében. Olyan, egymást erősítő kezdeményezésekről van szó, amelyek a környezet és a természet iránti érzékenyítést szolgálják az óvodásoktól az iskolásokon át a felnőttekig. Emellett segítik a korosztályok közötti együttműködést, a tapasztalatok és a tudás átadását, egymás jobb megértését, elfogadását; emellett jelentős szerepet töltenek be a helyi közösségek erősítésében is. Nagy István az egyéni felelősség szerepének fontosságát is hangsúlyozta, hiszen ez a záloga annak, hogy gondos gazdái és felelős őrzői legyünk természeti erőforrásainknak. Hozzátette: mindannyian hatással vagyunk a bennünket körülvevő világra, azonban döntéseinktől függ, hogy milyen mértékben.

 

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, amely akkor fontos változásokat hozott: szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és emberek milliói tértek át ökológiailag fenntarthatóbb életvitelre. A kezdeményezés 1990-ben világmozgalommá vált, melyhez Magyarország is csatlakozott.

Az idei nemzetközi szintű Föld napja rendezvény egy műhelybeszélgetés-sorozat, amelyet ‘Földünk helyreállítása’ címmel rendeznek meg online, április 20-22 között. Az idei év kiemelt témái az éghajlati és környezeti ismeretek, a klíma-helyreállítási technológiák, az erdőfelújítási törekvések, a regeneratív mezőgazdaság, az egészséges és tiszta környezethez való jog biztosítása a társadalom minden szintjén.

Az Agrárminisztérium a 2021-es Föld napja alkalmából egy meseíró- és egy fotópályázatot hirdet annak érdekében, hogy felhívja a fiatalabb generáció figyelmét a környezettudatosság fontosságára és Földünk megóvására. A meseíró pályázat célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a beporzó rovarok jelentőségére, és hogy megszerettessük a gyermekekkel ezeket a táplálékunk és földi életünk szempontjából kulcsfontosságú élőlényeket. A BISEL fotópályázattal pedig arra invitáljuk a 7-12. évfolyamos diákokat, hogy maguk fedezzék fel, és fényképezzék le a lakóhelyükhöz közeli vízfolyások élő kincseit: ökoszisztémáit.

Forrás: AM Sajtóiroda

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőismereti vetélkedő zajlott - 555 középiskolással

Következő cikk

Denkstil: magyar fejlesztésű műemléki ablak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…
Tovább

Gyászhír – Varga János [93]

Megrendüléssel tudatjuk, hogy Varga János vasdiplomás erdőmérnök, a Közép-Somogyi Állami Erdőgazdaság egykori munkatársa elhunyt. Varga János aranyokleveles erdőmérnök…
Tovább

Tűzgyújtási tilalom kibővítése

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével, 2024. április 9-én…