FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 75., 2021/21. adás

Madarak és Fák Napja a Soproni Emlékerdőben (3:46)

Öt évvel ezelőtt avatták fel – a Madarak és Fák Napja alkalmából – a Soproni Parkerdőben található Emlékerdőt. Az akkor elültetett 90 darab facsemete mennyisége mára 600-ra emelkedett. Május 10-én, vagyis az idei Madarak és Fák napja keretében, újabb csemetével bővült a terület, valamint egy emlékpadot is avattak az egyre zöldebben pompázó helyszínen.

A hazai bagoly- és sólyomfiókák Mekkája (8:30)

A solymászat igazi hungarikum. A sólyom, mint ragadozó madár, számtalan vadász segítségére volt már az elmúlt sok száz év alatt. E mesteri technikával rendelkező égivándor hosszú idő alatt fejleszti tökélyre tudását. Most – mondjuk úgy – nézzük meg a ‘kezdeteket’, vagyis azt, honnan is indul ez a madár. Ezt szó szerint kell érteni, hiszen egy olyan tanyára látogatunk, ahol tojás koruktól kezdve gondoskodnak e madarakról, illetve számtalan bagoly és kuvik fajtársról.

A vaddisznóállomány jelenlegi helyzete (3:54)

Röfögő termetes barátunk elképesztő mértékben túlszaporodott, ennek megfelelően mind gyakrabban ütköznek útjai az emberével.  Felbukkanásuk szinte bármely, természetes élőhelyükhöz közeli területen várható, sőt, a vaddisznó dinamikusan kezdi meghódítani városainkat is.

Gasztro percek – Töltött padlizsán (8:58)

A padlizsán végét levágjuk. Kettévágjuk és kivesszük a belsejét egy kanál segítségével. Enyhén besózzuk és olajozott tepsibe rakjuk. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, cukkinit, a padlizsán kivájt húsát, juliennre, a gombát szeletekre, a csirkemellet pedig vékony tokányra vágjuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, olívaolajon megpirítjuk, majd rárakjuk az összevágott zöldségeket, és sóval ízesítjük, fehérborssal fűszerezzük. Adunk hozzá ketchupot, fokhagymát, dióbelet, tv paprikát, paradicsomot és a csirkemellet! Az egészet összepároljuk, és mikor ez megvan, beletöltjük a padlizsán ‘csónakokba’, tetejére sajtot helyezünk és így kb. 15 perc alatt, 160 fokon készre sütjük.

A teljes adás (26:00):

– Madarak és Fák Napja a Soproni Emlékerdőben

– A hazai bagoly- és sólyomfiókák Mekkája

– A vaddisznóállomány jelenlegi helyzete

– Gasztro percek – Töltött padlizsán

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

8. Európa Erdő Miniszteri Konferencia állásfoglalásai

Következő cikk

Eduwood - faépítészeti és bútoripari oktatás fejlesztése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések