FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kell-e szállítójegy a faipari melléktermék eladásakor?

Az Európai faanyag rendelettel (European Timber Regulation = EUTR) sokat foglalkoztunk a FATÁJ-ban annak brüsszeli előkészítése során, majd megjelenése és hatálybalépése, illetve a hazai jogrendbe illesztése után. Beszámolunk a közzétett ellenőrzési tapasztalatokról is. Itt a FATÁJ-ban a nyitólapon a keresőmezőbe az EUTR-t írva igencsak sok találat lesz az eredmény.

Az EUTR ellenőrzések mióta megkezdődtek, elsősorban a tűzifára vonatkoznak. E munkát a NÉBIH EUTR részlege vezényli, s közúti ellenőrzésekben részt vesznek a NAV szakemberei is. A korábbiakhoz képest többlet adminisztráció fejében a legális tűzifa termelőknek és forgalmazóknak előnyére van ez a rendszer, hiszen visszaszorítja a tűzifa illegális forgalomba kerülését. A legutóbbi eset: Rosszul jár, aki nem biztosítja a tűzifa nyomon követhetőségét (FATÁJ 2021-05-17)

Erdei faválaszték: tűzifa

Az Evt szerint: ’90. § (1) Az erdei faválaszték közúti járművön vagy keskeny nyomtávú vasúton történő szállítását – a (2) bekezdésben meghatározott eset kivételével – csak a szállítás megkezdése előtt, minden szállítmányra külön kiállított, e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott szállítójegy alapján lehet végezni.’

Az Evt. Vhr-jeivel egységes szerkezetű legutóbbi hatályos szövege a FATÁJ 2021-05-03-i cikkében szerepelt.

A NÉBIH-EUTR szakmai információs oldalán elérhető többek között ezen szállítójegy nyomtatvány is. E nyomtatvány szerint dokumentálni kell, hogy a vevő megkapta a tűzifával együtt a Tűzifa vásárlói tájékoztatót is. E tájékoztatóból is teljesen egyértelmű, hogy az az erdei faválasztékra vonatkozik.

Ugyanakkor lakossági, de akár üzemi, sőt erőműi fűtésre, tüzelésre természetesen a faipari melléktermék is alkalmas, valamint ősidők óta sokan használják is erre a célra. Pl.: elsősorban lakosságnak széldeszkát, széleseléket, darabolt széldeszkát, darabos eseléket (van aki helytelenül hulladéknak hívja), s főleg fűtőművek, erőművek részére ipari aprítékot és a fűrészport is adnak el a faipari vállalkozások, hacsak nem saját kazánjukban hasznosítják ezen anyagokat. Az Evt. és Vhr-je alapján egyértelmű, hogy a faipari melléktermék eladásakor, annak közúti szállításakor a szállítmányhoz az eladónak nem szükséges az erdei faválasztékokra előírt szállítójegyet kiállítania.

Faipari melléktermék: fűrészáru szélezés széleseléke.

Azért vettük elő most e témát, hogy nyomatékosan felhívjuk minden fafeldolgozó üzem figyelmét az alábbiakra.

Ha faipari mellékterméket értékesít bármilyen célra és bármely vevőnek, akkor e terméket mindig így is nevezze meg vagy adja meg azt is, hogy ezen belül konkrétan miről van szó. (Széldeszka, széleselék, darabolt széldeszka, széleselék, darabos eselék, ipari apríték, fűrészpor, stb.) A termék megnevezésénél, és bármilyen a termék eladásához kapcsolódó, azzal együtt számlázott szolgáltatás esetén a számlában még véletlenül se használja a “tűzi-” pláne “tűzifa” szót, ugyanis ez pl. közúti ellenőrzéskor félreértéshez és messzemenő kellemetlenséghez, hosszas magyarázkodáshoz vezethet. Az pedig pénz, idő, energia.

Természetesen ugyanezt javasoljuk a faipari melléktermékekkel kereskedőknek is.

Nem mennénk a részletekbe, de mindezt azért hoztam szóba, mert volt olyan eset, amikor az eladó nem volt elég következetes ezen elnevezés terén, s ebből jelentős kellemetlenségei adódnak.

Ha szabad ilyet tennem ezen FATÁJ cikkben, arra szeretném kérni a NÉBIH-EUTR részleget és a NAV ebben vele együttműködő szakembereit, hogy legyenek belátóak. Ha az eladó részéről egyértelműen bemutatható, hogy az ellenőrzés alá vont tételei minden esetben valójában faipari melléktermékek, azaz faipari termékek, tehát nem erdei hengeresfa (pl. erdei tűzifa) voltak, tehát lényegében “csak” megnevezési hibát vétett, akkor lehetőség szerint ne szankció (bírság, pláne felfüggesztés) legyen ennek következménye, hanem pusztán illő figyelmeztetés e hiba kijavítása és a jövőbeni helyes adminisztrációs gyakorlat érdekében.

Forrás: A fent hivatkozottak, FATÁJ
Írta: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

8. Európa Erdő Miniszteri Konferencia állásfoglalásai

Következő cikk

Eduwood - faépítészeti és bútoripari oktatás fejlesztéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

In Memoriam Moór Attila [51]

A búcsúzás mindig fájdalmas és szomorúsággal tölti el a szívünket. Pláne igaz ez akkor, ha olyan embertől kell…
Total
0
Share