FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

EU Fűrészipari Szövetség a piaci helyzetről

A globális gazdasági forgatókönyv

Amikor 2020-ban Kínában először megjelent a járvány, majd néhány héttel később Európában és az Egyesült Államokban kitört, senki sem tudta megjósolni a globális gazdaság rendkívüli fejleményeit. A modern gazdaság digitalizációja jelentősen felgyorsult, mivel sok munkavállalónak otthon kellett dolgoznia.

Keresleti oldalon a fogyasztóknak le kellett állítaniuk a szabadidős tevékenységekre fordított kiadásokat. Azok az emberek, akik nem a világjárvány által közvetlenül érintett vállalkozások számára dolgoztak, megtakarításaik szárnyalását látták, mivel a háztartások megtakarítási aránya a jövedelem százalékában világszerte felrobbant. Az Atlanti-óceán mindkét oldalán a monetáris ösztönzés példátlan volt.

A kínálati oldalon sok szűk keresztmetszet volt. Az ellátási lánc hiánya a termelőhelyek ideiglenes bezárása, a rendelkezésre álló munkavállalók hiánya miatt a leállás idején, valamint a konténerek gyenge rendelkezésre állása mind olyan tényezők voltak, amelyek negatív hatással voltak az áruk forgalmára.

A kereslet és a kínálat dinamikája tehát szerepet játszott a nyersanyagárak elmúlt néhány hónapban tapasztalt figyelemre méltó emelkedésében. Számos áru ára, beleértve, de nem kizárólag a polimereket [1], a kukoricát, a szójababot, a gyapotot, az ipari fémeket [2], mind erőteljesen megnőtt, egyes esetekben rekordszintet ért el. Ennek alapján kell elemezni a fűrészáru árak emelkedését.

Az európai fűrészipari szektor

Mivel az emberek kénytelenek voltak több időt otthon tölteni, megnőtt a felújítás és a lakásfelújítás, ami Észak-Amerikában és Európában egyaránt felpörgette a keresletet a barkácsáru szektorban. A csomagolási ágazat is fellendülésnek indult. Az európai fűrészipar számára kihívást jelentett a termelés növelése az igen erős kereslet kielégítése érdekében. A termelés 2020-as növekedése ellenére, és sok más ipari szektorhoz hasonlóan, az erős kereslet felemelte a fűrészáru árakat, különösen Észak-Amerikában. Hosszabb távon azonban a fűrészáru ára kevésbé emelkedett, mint a többi építőanyag ára. Sőt, úgy tűnik, hogy a logisztika jelenti a kínálat és a kereslet egyensúlyának kérdését.

Ebben az összefüggésben az elmúlt három nyár példátlan szú gradációja Közép-Európában rengeteg rönköt okozott egész Európában. Az európai fűrészipar erőfeszítéseinek és a túl bőséges alapanyag-feldolgozásra való felkészültségének köszönhetően a sérült rönkök nem ültek túl sokáig az erdőben, hanem többnyire gyorsan feldolgozták az üzemekben.

Ezen erőfeszítések ellenére az európai fűrészipar tisztában van azzal, hogy néhány ügyfélnek fűrészáruból hiánya volt az elmúlt hetekben. Az ipar nagyon komolyan veszi az európai otthoni piacok igényeit, és dolgozik a megoldáson.

Ugyanakkor az EOS nyitott szellemben kíván együttműködni a más piaci szereplők érdekeit képviselő szervezetekkel. Az EOS emellett teljes körű támogatást nyújt nemzeti szövetségeinek a megbeszélésekben és az érdekelt felekkel folytatott egyeztetéseken.

Végül az EOS felkéri az összes érdekelt felet, piaci szereplőt és döntéshozót, hogy a teljes faipari értéklánc számára stabilan, fenntartható módon működő megoldás-rendszeren gondolkodjanak el, ami az időszakosan fellépő erdei kártevők – előre nem tervezhető – piaci hatásait is kezelni tudja.

Mivel a kereslet várhatóan élénk marad a jövőben is, a jogszabályi előírások amelyek megőrzik erdeink egészségét, előnyökkel járnak a helyi és a körforgásos gazdaság számára, és garantálják a fűrészáruvá feldolgozandó alapanyagok kiszámítható rendelkezésre állását, ami kulcsfontosságú sokak számára ezen szektorban és az ambiciózus szén-dioxid-mentesítési célok teljesítése érdekében a gazdaság egésze számára is.

Ebben az összefüggésben az európai fűrészipar folytatja a termelékenység létfontosságú növelését, a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében, hogy a változó elvárásoknak megfelelően tudja kielégíteni a fa iránti – mint megújuló és újrahasznosítható építőanyag – növekvő keresletet.

Forrás: eos-oes.eu 2021-05-25

Megjegyzés:

Az EOS (Európai Fűrészipari Szövetség) nem ment nagyon a részletekbe és lényegében semmi újat nem mondott, de úgy tűnik szükségét látta, hogy ideje már megszólalniuk e témában.

MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szlovákia erdészeti minisztere lemondott

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 76., 2021/22. adásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések