FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Swiss Krono Kft. és az Agrárminisztérium találkozója

Az ország legnagyobb faipari üzemei közé tartozó vásárosnaményi gyárban tett látogatás során a társaságot Dr. Marcin Luty gyárigazgató, egyúttal a keleti piacokért felelős vezető, Johannes Ressmann, a cégcsoport fabeszerzéséért felelős vezetője, Szabadné Kázmér Orsolya ügyvezető, Kázmér Szilárd ügyvezető, valamint Lipák László fabeszerzési vezető képviselte. A találkozón részt vettek a térség állami tulajdonú erdeit kezelő NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezetői is.

A találkozón elhangzott, hogy mindkét fél elkötelezett a faipar fenntartható forrásból származó alapanyaggal történő hosszú távú ellátása területén. A Swiss Krono magyarországi gyára az elmúlt években – köszönhetően az állami tulajdonú erdőgazdaságokkal kialakított rendezett kapcsolatnak – stabil belföldi beszerzési stratégiát valósított meg, de mindkét fél nyitott a kapcsolatok bővítésére is. A társaság a 2019-2020-as gazdasági évben a felhasznált faalapanyag 74%-át belföldi piacokról szerezte be, a mostani gazdasági évben pedig ennél is nagyobb részaránnyal számolnak.

Szentpéteri Sándor bemutatta az Agrárminisztérium által indított Országfásítási Programot, amellyel kapcsolatban úgy fogalmaztak: a fával borított területek növelése nemcsak a társadalom, hanem a fenntartható alapanyagot felhasználó ipari üzemek számára is kedvező feltételeket teremt, ezért mindkét fél elkötelezett a program sikere mellett. A tervek szerint idén 650 ezer köbméter faanyagot dolgoznak fel Vásárosnaményban, ahol 148 embernek biztosítanak munkát.

A lehetséges együttműködésről tárgyaltak a képzés és a kutatás területén is. A felek szándéknyilatkozatot tettek ezen a területen a további egyeztetésekre, melyeket a Soproni Egyetem partnerként történő bevonásával folytatnak.

Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Prof. dr. Robert Kozak a Brit Kolumbia Egyetem Erdészeti Karának új dékánja

Következő cikk

Új turistaházat adtak át Sopronban, a Hidegvízvölgyben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…