FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egger Csoport erős évet zárt

A koronavírus hatásai miatt a pénzügyi év elején 2020 nyarától az Egger csoport majdnem mindegyik piacon erősen emelkedő keresletet tapasztalt, amely a mai napig kifejezetten magas mértékű.

Többek között ez is hozzájárult a 2020/21-es üzleti év magas számaihoz: A csoport üzleti forgalma 3,082 milliárd euró (+8,9% a korábbi évhez képest), az EBITDA pedig 622,3 millió euró volt (+46,6% az előző évhez képest). Az EBITDA-marzs 20,2%-on áll (előző év: 15,0%), a sajáttőke-mutató pedig 42,0%-on (előző év: 37,9%).

Walter Schiegl, Thomas Leissing és Ulrich Bühler / Foto: Egger Csoport

„Ezek az emelkedő számok azt mutatják, hogy az Egger jól kezelte a vírus okozta kihívásokat, valamint az iparágban adódott lehetőségeket is jól kihasználta. Mindenekelőtt azonban a Biskupiecben (Lengyelország) megnyíló új üzemünk járul hozzá leginkább ehhez az eredményhez” – magyarázza Thomas Leissing, a csoport pénzügyi, üzletvezetési és logisztikai vezetőségének szóvivője.

Lengyelország – 2019. június 28-án az EGGER biskupieci üzeme megkezdte a bútorgyártási célokra készülő forgácslap gyártást. Ez az üzem, az EGGER vállalatcsoport 19. gyára a világon, amely 650 000 köbméter forgácslap gyártásra képes és 440 milliós befektetést jelent.

Ebben a nagy kihívást jelentő üzleti évben világszerte 20 gyártási helyszínen körülbelül 10 400 munkatársunk járult hozzá a rekordmennyiségű 9,6 millió m3 megtermelt faanyag és fűrészáru eredményéhez. A mögöttünk álló üzleti év mérföldköve a 20. telephelyünk üzembe helyezése volt Lexingtonban (Észak-Karolina, USA), amely az első Egger üzem Észak-Amerikában. A nehezített körülmények és a tartós vészhelyzeti állapot ellenére az üzemet a tervek szerint, 2020 szeptemberében birtokba tudtuk venni.

Az Egger a járványügyi óvintézkedésekkel és lezárásokkal járó otthonlétnek és az otthoni felújításokba való erősödő befektetéseknek köszönhetően továbbra is magas kereslet élén áll. Ehhez hozzájárul még az építkezések magas száma is, amely Európa számos részén már a járvány előtt tapasztalható volt. „Vásárlóink megbízható kiszolgálása mindig is a legfontosabb volt számunkra. Ehhez a kapacitásainkat a lehető legjobban használjuk ki, és igyekszünk a vásárlói igényeket a különböző üzemeinken keresztül kiszolgálni” – mondja Ulrich Bühler, az Egger csoport értékesítési és marketingvezetője.

Jó kilátások a 2021/22-es évre

A járvány alakulására és az esetleges további lezárásokra vonatkozóan nem túl megbízhatók az előrejelzések, és nehéz előre tudni, hogy mire számíthatunk. A bizonytalanság ellenére az Egger továbbra is a 2021/22-es üzleti év pozitív alakulására számít. Vannak még természetesen olyan termelő és felvevő piacok, amelyek jelenleg is válságban vannak, azonban majdnem minden piacon és termék tekintetében mutatkozik némi keresletnövekedés. Kockázatot a nyersanyagpiacok alakulása, mindenekelőtt a vegyszerek hiánya jelent. Az Egger ezt a kockázatot a feldolgozási kapacitás bővítésével, valamint a nyersanyag- és energiahelyzetébe való befektetéssel, illetve az anyagfelhasználás és költségstruktúra folyamatos optimalizálásával igyekszik csökkenteni.

2020. nyarán készült el az új Forum épülete az EGGER unterradlbergi telephelyén. A moduláris elemszerkezettel kialakított épület ugyanazon elv alapján épült, mint a tiroli St. Johannban található vállalati székhely épülete.

forrás: MöbelMarkt, EGGER

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fafaragó verseny Gyenesdiáson

Következő cikk

A CTI és a Swedish Wood az ellátási feszültség enyhítésére utal



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések