FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Év Turistaháza lett az Annafürdői Vendégház

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. annafürdői vendégháza kapta a 2020-as Év turistaháza díjat, amelyet szerdán adtak át a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn.

Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója az átadáson elmondta, a díjért egy szakmai zsűri által több tucat turistaház közül kiválasztott tíz szálláshely versengett. Az annafürdői ház a környező természet szépsége miatt is kaphatta a legtöbb szavazatot – tette hozzá.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 2010-től tudatos fejlesztés zajlik az állami erdőgazdálkodási cégcsoportban, alig egy évtized alatt 50 új szálláshely, erdei iskola épült, és több mint százat felújítottak. A 21 állami erdőgazdaság 1,1 millió hektárnyi erdőt kezel; a járvány előtt a becsült látogatói létszám évi 40-50 millió körül volt, ez a szám a járvány alatt tovább nőtt.

A tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztérium az erdőgazdaságok felé úgy határozza meg az elvárásokat, hogy a gazdálkodási eredményüket vissza tudják forgatni a turisztikai fejlesztésekre – tette hozzá.

Potápi Árpád János, a térség országgyűlési képviselője többek között azt mondta, az annafürdői turistaház és ökoház feladata, hogy természetszeretetre és környezettudatosságra nevelje a gyerekeket.

Ez alkalomból átadták a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Szentkuti kunyhó-ökoház szálláshellyé fejlesztését is. Gőbölös Péter vezérigazgató az MTI-nek elmondta: az eddig bemutatóhelyként működött épületet a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program 11,7 millió forintos támogatásával alakították át.

A zöld technológiával működő épület napelemmel, napkollektorral, szélerőgéppel, nádgyökérzónás szennyvíztisztítóval és komposzt wc-vel van felszerelve.

A cégvezető tájékoztatása szerint a mintegy 200 hektáros annafürdői parkerdőt és vendégházat 2010-től fejlesztették, kilátót, pavilonokat, játszóteret, turistautakat alakítottak ki. A zrt. évente 40-50 millió forintot fordít a turisztikai létesítmények, turistautak építésére, fenntartására. A 15 férőhelyes annafürdői turistaházban és a mellette lévő, 43 fős erdei iskolában évente 4000 vendégéjszakát töltenek el, a parkerdőt évente mintegy húszezren látogatják.

A fejlesztési központ 2020-ban első alkalommal írta ki az év turistaháza pályázatot, amelynek díjátadóját a koronavírus-járvány miatt halasztották el. A tíz turistaház között volt a Vízfő Turistaház, a Kistolmácsi Erdei Lak, a Som-hegyi Turistaház, a Kőhegyi Czibulka János Menedékház, a Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely, az Ágasvári Turistaház, a Rudolf-tanya, az Annafürdői Vendégház, a Hubertlaki Kulcsosház, a Károly-lak Turistaház.
A központ közösségi oldalán több mint nyolcezren szavaztak, a legtöbb voksot, 1924-et az annafürdői vendégház kapta.

A létesítmény a Tolnai-hegyhát déli részén fekszik; a házat övező, természetszerű erdőgazdálkodással kezelt parkerdőben többek között horgásztó, vadaspark, tanösvények, kilátó, lombkoronaösvény, erdei pihenők, interaktív játszó és oktató eszközök várják a kirándulókat.

Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Különleges erdei iskolát adtak át Léván

Következő cikk

Szent István-terem mennyezete és parkettájaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Műhold fából

LignoSat2: A világ első, fából készült műholdja. A LignoSat2 névre keresztelt fából készült műholdat a NASA és a…
Tovább

Támogatott tanácsadás

Kiaknázható lehetőségek nyílnak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig felhasználható hazai támogatási forrásait tartalmazó Stratégiai Tervében az ágazatban tevékenykedő…