FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Deszkatemplom Miskolcon

A Deszkatemplom a miskolci Tetemváron álló református templom, és mint a neve is mutatja, fából épült. Külső megjelenésében és belső kialakításában erdélyi építészeti elemek, motívumok dominálnak. A jelenlegi épület 1999-ben épült az előző másolataként, amelynek tervezője Szeghalmy Bálint, Miskolc főépítésze volt.

A tetemvári temetőben már a negyedik fából készült templom magasodik.

A legelsőt még az 1600-as években emelték, és leginkább ravatalozónak használták.

A második templomot 1724-ben építették, s különös történet kötődik hozzá. Azt mondják élt akkoriban egy ügyes kezű ácsmester Miskolcon. Jakab mester csodálatos bölcsőt készített születendő gyermekének, ám azt sajnos nem sokáig ringathatták benne, pár hónapos korában meghalt. Még öt ízben szült Jakab felesége, mind az ötször kisfiút, ám egyik sem élte meg az első hónapot sem. Jakab szeméből kicsordult a könny a tetemvári temetőben, összetette két kezét és imádkozott az Úrhoz. Alig telt el egy esztendő és a kis bölcsőnek újra lakója lett: egy gyönyörű kislány, aki nem jutott testvérei sorsára. Jakab mester pedig nem feledte az Úrnak tett ígéretét, és a megromlott állapotú, régi templom helyébe Tarczali Sámuel prédikátor által, 1724 tavaszán indított gyűjtés összegéből új templom építésébe kezdett. Éjt nappallá téve ácsolta a tetőgerendákat, faragta az oldalfalak deszkáit társaival együtt.

Az épület azonban a 20. század elejére életveszélyessé vált. S akkor egy másik apa adománya segített a harmadik templom megépítésében. A város egyik leggazdagabb embere Bató István és felesége építette újjá. Tették ezt fiatalon elhunyt Eszter lányuk emlékére. Szeghalmy Bálint építész tervei szerint új, monumentális, és az erdélyi, szatmári népi építészet formavilágát megjelenítő templomot építettek, melyet 1938. szeptember 19-én avatták fel.

1997 decemberének egyik hajnalán a fatornyos, zsindelyes Deszka-templom lángra kapott. A pusztító tüzet egy zavart tudatú férfi okozta. A bíróság felmentette, mert tette következményeivel nem volt tisztában.

A tűzvészt követően azonnal közadakozás indult meg, és a város polgárainak, a híveknek egyöntetű véleménye az volt, hogy nem új tervezésű templomot akarnak, hanem a leégett templomot kell újjáépíteni. A helyreállítás koordinálására felállt bizottságnak ugyanez volt a véleménye, azzal kiegészítve, hogy ami a tűzvész után megmaradt, hasznosítható, azt konzerválni kell és fel kell használni az újjáépített templomban.

A ma látható, 1999-ben felszentelt templom a negyedik ezen a helyen. A pusztuláson és a pusztításon újra meg újra győz az Élet: ennek a reményt adó bizonyosságát tanúsítja a szépséges Deszka-templom.

forrás, fotók: Bejó László

Előző cikk

Elégedetlenség az EU Erdészeti Stratégiával

Következő cikk

Elsődleges fafeldolgozásunk helyzete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések