FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tutajjárat Tuzsér és Szeged között – 60 éve történt

Faúsztatás a Tiszán Tuzsérról Szegedre, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez 1967. Fotó: Szalay Zoltán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 60 éve ezen a napon. Ehhez még előkerestünk néhány archív fotót a tiszai faúsztatásról a Fortepan adatbázisából. (A fellelt képek 5 évvel később készültek.)

A tiszalöki nagy hajózsilipen vasárnap haladt át a második óriás tutaj. Az ERDÉRT Vállalat Tuzsérról indította el második kísérleti tutaját a szegedi fűrészüzembe. A 75 méter hosszú és a 16 méter széles tutaj 250 köbméter fát szállított Szegedre. 

Tíz napot töltenek a vízen a tutaj emberei. A tutajon főznek, kényelmes sátor lakóhelyet építettek a tutajon, táskarádióval is felszerelték magukat. Hétfőn indul Tuzsérról a harmadik óriás tutaj Szegedre. 

Tuzsér az ERDÉRT vállalat telepe.
faúsztatás a Tiszán Tuzsérról Szegedre, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez.
Tokaj közúti híd a Tisza felett. Távolabb balra a Bodrog folyó torkolata. Faúsztatás a Tiszán Tuzsérról Szegedre, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez.
faúsztatás a Tiszán Tuzsérról Szegedre, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez.
Tiszalök a felvétel a vízlépcső hajózsilipje előtt készült. Faúsztatás a Tiszán Tuzsérról Szegedre, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez.
Tiszalök a vízlépcső hajózsilipje.
Tiszalök a vízlépcső hajózsilipje. Faúsztatás a Tiszán Tuzsérról Szegedre, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez.
Tiszalök a vízlépcső hajózsilipje. Faúsztatás a Tiszán Tuzsérról Szegedre, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez.
portré faúsztatáskor. A felvétel a Tiszán Tuzsér és Szeged között, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez leúsztatott farönktutajon készült.
Szeged Tisza-part, távolban a Pick szalámigyár. A Tiszán Tuzsérról Szegedre, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez leúsztatott farönkök.

forrás: SZON, FORTEPAN

Kapcsolódó:
Jubileumi tutajtúra a Tiszán (2013-08-16)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ismét látogatható a Kereki vár

Következő cikk

TOP 100 bútorgyártó vállalkozás Magyarországon 2021



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések