FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Rekordszintre ért tavaly a német fakitermelés

2020-ban a fakitermelés Németországban elérte a rekordnak számító 80,4 millió köbmétert. Németország egyesítése óta a fakitermelés soha nem volt olyan magas, mint 2020-ban.

A fakitermelés magas szintje 2020-ban a rovarfertőzés következtében megnövekedett erdőkben bekövetkezett károk következménye, amelyet az aszály és a hőség is segített.

A fakitermelés okai a következők voltak:

  • Rovarfertőzés: körülbelül 54 százalék (43,3 millió köbméter)
  • Szél- és viharkárok: 13 százalék (10,2 millió köbméter)
  • Aszály: négy százalék (3,1 millió köbméter)
  • egyéb kár: négy százalék (3,5 millió köbméter)

2020-ban a teljes fakitermelésben a sérült fa aránya 75 százalék körül mozgott. A sérült fa mennyisége és a teljes fakitermelésben tapasztalt részaránya soha nem volt olyan magas, mint 2020-ban – állapította meg a német agrarheute agrárhíroldal.

A sérült fa mennyiségén belül körülbelül 89 százalék (53,4 millió köbméter) lucfenyő, Douglas fenyő és más tűlevelű fa. Különösen a lucfenyőt támadja meg a kéregbogár, amely az utóbbi években gyorsan elterjedt. A fenyő kivágását törvény korlátozta 2020-ban.

A lucfenyő és Douglas fenyő és más tűlevelű fafafajok aránya az összes fakitermelésben 77 százalék volt (62,2 millió köbméter). Ennek a fafajcsoportnak a megnövekedett kivágása, amely már néhány éve tart, tovább folytatódhat.

Forrás: Agrofórum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A városi szakaszhoz ér a lillafüredi erdei vasút pályafelújítása

Következő cikk

Oroszország faexportja 2021. első négy hónapjában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések