FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erősödik a szúkárosítás veszélye

A finn erdők mélyén halálos veszély leselkedik a boreális erdőkre nézve, amelyek ugyanolyan fontosak a bolygó számára, mint az Amazonas esőerdői.

A kéregdarabok lehámlása és a kiszáradó ágakról lehulló tűlevelek miatt egyre több fát pusztít el az éghajlatváltozással egyre északabbra merészkedő luc kéregbogár. Az apró, barna rovarok megtámadják a Picea abiest (norvég lucfenyő), Finnország egyik leggyakoribb fafaját, és hatalmas károkat okozhatnak az erdőkben. A bogarak a kéregben átfurakodva lerakják a tojásaikat, megeszik a lucfenyőt, és megölik azt azáltal, hogy megakadályozzák a víz és a tápanyagok eljutását a magasabb ágakra.

„A faj óriási károkat okozott Közép- és Kelet-Európában, különösen 2018 óta” – mondta Markus Melin, a finn Natural Resources Institute tudósa. „Az éghajlatváltozás miatt a bogarak terjedésének kockázata most sokkal nagyobb” – tette hozzá Melin. „El kell fogadnunk és alkalmazkodnunk kell hozzá. A dolgok gyorsan változnak itt.”

Míg a veszély Finnország déli részén a legnagyobb, 2021 rekkenő nyarán „szokatlanul magasan északon” is pusztítottak a kéregbogarak az észak-finnországi Kainuu régióban.

Köztudott, hogy a lucfenyő kéregbogár egyike azon fajoknak, amelyek a legtöbbet profitálnak a globális felmelegedésből

– mondta Melin.

A bogarak a legyengült fákon kiválóan boldogulnak. A forró nyár miatt több a vízhiányos lucfenyő, míg a meleg tél miatt nincs fagyott talaj, amely megvédené a fákat a viharokkal szemben. A meleg idő ráadásul a bogarak életciklusát is felgyorsítja, vagyis gyorsabban tudnak szaporodni.

„Az extrém meleg nyár közvetlenül a kéregbogarak számára előnyös. Kevesebb a mortalitásuk, gyorsabb a szaporodás” – mondta Melin.

Míg eredetileg a bogarak általában gyenge fákra jelentenek veszélyt, amint számuk eléri a kritikus pontot, megtámadhatják az egészségeseket is.

„Ha az erdészek nem reagálnak időben a legyengült lucfenyő eltávolításával, hirtelen annyi bogár lesz, hogy megtámadhatják az egészséges fákat, tovább gyorsítva a pusztulási ciklust” – mondta Melin.

forrás: greendex a phys.org cikke alapján

Előző cikk

Erdőirtás visszafogása nem teljesül

Következő cikk

Az idős fák szárazságtűrőbbekStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések