FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőkárok az Arwen vihar után

DCIM100MEDIADJI_0333.JPG

Közel 37 milliárd forint értékű a mezőgazdasági és vidéki vállalkozások kárigénye az Egyesült Királyságban.

Már-már minden hétre jut egy-egy szélsőséges időjárási jelenség a világ valamely pontjáról, amely nem csak jelentős anyagi károkat okoz, de gyakran emberéleteket követel. A haszonnövényeket és a termést is elpusztítja, de a mezőgazdaság mellett, az erdőgazdaságokat szintén jelentősen sújtja.

Támogatásra várva

A brit NFU Mutual (National Farmers Union – Nemzeti Gazdaszövetség) kölcsönalapja több mint 80 millió font értékben (közel 37 milliárd forint) dolgozta fel a mezőgazdasági és vidéki vállalkozások kárigényeit, miután az Arwen vihar súlyos károkat és fennakadásokat okozott.

A 2021 novemberében elsősorban Skóciát, Észak-Írországot és Északkelet-Angliát sújtó Arwen, a tavalyi év legsúlyosabb vihara volt. Igaz, már közel volt a tél, ezért a mezőgazdasági növényekben közvetlenül nem esett kár, azonban számos állattartó telep, terménytároló és más gazdasági épületek, lakóépületek rongálódtak meg mindkét szigetországban és jelentős közlekedési fennakadásokat is okozott.

Különösen a vidéki területek szenvedtek jelentős károkat

Az erdőgazdálkodást szintén jelentős károk érték, erdőségeket taroltak le a 110 km/órát meghaladó széllökések, Northumberland-ben pedig csaknem 160 km/órás széllökéseket mértek.

Anglia déli részén minden eddigi európai szélsebességi rekord dőlt meg 170-190 km/órás értékkel.Az erdőgazdaságok kára talán a legjelentősebb, mert a vihar nem válogat, fajtától és kortól függetlenül tarolt le erdőségeket is.

A kidöntött fák elszállítása, soron kívüli feldolgozása mennyiségüknél fogva is kihívás, nem beszélve az újratelepítés idő- és munkaigényéről. Azt is tudjuk, mennyi idő, mire egy ujjnyi csemetéből lombos fa lesz.

Mindezeket tetézte a fagy, a havazás és a helyi áradások, amelyek további károkat okoztak és a mentéseket is veszélyessé tették. A pusztító vihar utáni hónapokban az NFU Mutual, amely az Egyesült Királyság mezőgazdasági üzemeinek háromnegyedét biztosítja, mintegy 8000 károsult ügyfélnek nyújtott támogatást.

A tavalyi becslések szerint az Arwen vihar teljes költsége az Egyesült Királyságban az összes biztosítótársaságot tekintve elérheti a 300 millió fontot, ami szomorú rekordnak számít több mint 100 év távlatában.

Forrás: AgroInform a farminguk.com alapján

Előző cikk

Fakitermelési rekord Németországban

Következő cikk

Erdősítési program Romániában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések