FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

UK: építőfa terén a 3. negyedév még nehezebb lesz

Egyesült Királyság: A Fakereskedelmi Szövetség (TTF) arra figyelmezteti a fafelhasználókat, hogy a kínálat és a kereslet egyensúlya valószínűleg tovább szigorodik 2021. harmadik negyedévében.

Ez a kijelentés Svédország közelmúltbeli közlése utáni, ahonnét az Egyesült Királyságban használt építőfa majdnem fele érkezik, hogy a jelenlegi svéd készletszint az elmúlt 20 évben a legalacsonyabb, annak ellenére, hogy a svédországi fűrészipar termelése rekordszintű volt.

Az építőfa vásárlók már tisztában vannak azzal, hogy a 2021. második negyedévi kereslet és kínálat egyensúlya azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságba érkező szinte minden fát már előre eladtak az ügyfeleknek. A szigorú kiosztás ellenére a legtöbb vevő már nem tudja megvásárolni az összes fát, amelyre vállalkozásához szüksége van.

“Nagyon tiszteljük svéd partnereinket, akik a világjárvány során folyamatosan dolgoztak az Egyesült Királyság faanyag igényének kielégítése érdekében; ahogy már évtizedek óta. Ez azt jelenti, hogy rendkívül komolyan kell vennünk a nyilatkozatukat”- mondta Nick Boulton, a TTF műszaki és kereskedelmi vezetője. “Az amúgy is szoros egyensúly a kínálat és a kereslet között már tovább romlik, mert nem áll rendelkezésre elegendő nehéz tehergépjármű ahhoz, hogy a faanyagot kiszállítsák az Egyesült Királyság kikötőiből és a vevőik udvarába. Ahogy belépünk júliusba, Svédországban és más európai országokban a fűrészüzemek és a faipari létesítmények leállnak az alapvető nyári karbantartás miatt, és ez jelentősen csökkenti az Egyesült Királyság számára rendelkezésre álló építőfa kínálatot.”

“Általában a nyári leállási időszakban jelentős mértékben támaszkodnak a svéd fűrészüzemek készleteire. Ha azonban ezek a készletek az elmúlt 20 évben a legalacsonyabb szinten vannak, akkor a harmadik negyedévben nem lesz elegendő készlet az Egyesült Királyság építőfa igényének kielégítésére” – folytatta Boulton. “Bár az árak jelentősen emelkedtek a 2019 végi mesterségesen mély pontról, mostanra meghaladták a 2018-as szintet, és a jelenlegi ellátási helyzet jelentős romlásával várhatóan tovább fognak növekedni.”

“Az év eleje óta figyelmeztettünk, hogy úgy gondoltuk: a harmadik negyedév lesz az év legnehezebb szakasza, és most elegendő információ áll rendelkezésre ezen értékelés alátámasztására. Fontos megjegyezni, hogy a faanyag nincs egyedül ebben a forgatókönyvben. Amint az Építésügyi Vezetési Tanács világossá tette, a kereslet mindenütt meghaladta a kínálatot, ami szinte az összes építési termék elérhetőségét befolyásolja.”

A TTF most arra kéri a gyártókat, valamint a favázas és ácsipari szektorokat, hogy mérlegeljék a következő intézkedéseket:

– Rendszeresen kommunikáljon beszállítóival, mivel a helyzet az elkövetkező hónapokban folyamatosan változik.

– Korán kommunikálnia kell ügyfeleivel az esetleges áremelkedésekről és a hosszú átfutási időkről, szükség esetén a TTF által szolgáltatott információk felhasználásával ezekben a megbeszélésekben.

– Győződjön meg róla, hogy a megrendeléseket jóval idő előtt leadják, és megtervezi az esetleges költségnövekedést, amikor meghatározza a projekt költségeit. Ahol lehetséges, keresse a megrendelés mielőbbi egyeztetését az ügyfelekkel a hosszabb átfutási idők figyelembe vétele érdekében.

– Működjön együtt a beszállítóival, és legyen a lehető legrugalmasabb a szükséges specifikációkkal és mennyiségekkel.

Forrás: panelsfurnitureasia.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Mit érdemes tudni a nordmann fenyőről?

Következő cikk

Nőttek a régiók közötti kereseti különbségek Erdélyben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések