FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egyesült Királyság fapiaca stabilizálódik

A TTF (Fakereskedelmi Szövetség) legfrissebb statisztikái szerint a 2021 januárja és októbere között importált faanyag mennyisége 28%-kal magasabb, mint 2020 azonos időszakában, és az eddigi évben összesen 10,3 millió m3-t tett ki.

A rekordközeli importév után az Egyesült Királyság faipara 2022-ben valószínűleg a nagyobb stabilitás időszakába lép a Timber Trade Federation (TTF) szerint.

Még ha ezt a mérföldkövet el is érjük, ezek a statisztikák jelentős elmozdulást mutatnak a faanyagimportban, mivel 2021 októberében 16%-kal alacsonyabb volt a mennyiség, mint 2020 azonos hónapjában. Ez az első olyan hónap 2021-ben, amikor a behozott faanyag mennyisége a 2020. évi megfelelő szint alatt volt, és ez az első olyan hónap, amikor az Egyesült Királyság faanyag- és paneltermék-behozatalának 15 hónapos folyamatos növekedése ért véget.

A fenyő fűrészáru import volumene tükrözi ezeket a változásokat, mivel 2021 októberében mindössze 557 000 m3 érkezett az Egyesült Királyságba, ami közel áll a 2015 és 2018 között tapasztalt átlagos puhafaimport mennyiségéhez, amely elérte az 559 000 m3 -t.

Fenyő fűrészáru import (sötétzöld) + fenyő fűrészáru előállítása tagországonként (Wales, Skócia, Észak-Írország, Anglia)
Jól láthatóan az Egyesült Királyság is importfüggő a fenyő fűrészáru, vagyis a fa építőanyagok terén.

A faipari behozatali szokásokban megfigyelhető változások valószínűleg annak tulajdoníthatók, hogy 2021 negyedik negyedévében ismét visszatér az új lakások és az épületek javítása, karbantartása és javítása (RM&I) iránti rendszeresebb kereslet.

Mivel a készletek az egész ellátási láncban feltöltődtek, a TTF azt látja, hogy az árnyomás csökken, az importvolumen pedig visszatér a normálisabb, stabilizáltabb paraméterekhez.

Lombos fűrészáru import (2016-2020)

Ez arra utal, hogy a tavaly tapasztalt piaci zavarok egy része megszűnik, amikor az ágazat azon dolgozott, hogy biztosítsa a magas építőipari kereslet kielégítését. Tekintettel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőipari termékek iránti növekvő keresletre, amely segít a klímaválságban való építkezésben, a TTF arra is számít, hogy a faanyag 2022-ben is alapvető fontosságú ágazat marad a jobb építkezéshez.

Lombos fűrészáru import országonként (2018-2020) / Magyarország a 23. helyen (érték alapján)

A piac azonban még messze van a normalitástól, mivel a Brexit, a nehéz tehergépjárművek (HGV) vezetőinek hiánya, a COVID-19 zavarai, valamint a munkaerő rendelkezésre állása továbbra is hatással lesz a keresletre és a kínálatra.

A TTF negyedéves statisztikái megtekinthetők a weboldalukon itt (ugyanitt a havi elemzésekhez persze csak a tagok férhetnek hozzá).

szerk: Tóth János, forrás: Panels&Furniture

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szociális tűzifaprogram és az ÉSZAKERDŐ

Következő cikk

Ipari csarnokok fából - Stora Enso a fenntartható építésért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések