FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A nyersanyagellátás volt az Európai Fűrészipar közgyűlésének legfontosabb témája

A nyersanyagokhoz való hozzáférés biztosítása volt a kulcskérdés az EOS június 24-én tartott összejövetelén. Szúkár, Oroszország várható hengeresfa export tilalma, Kína faimportja: ezek befolyásolják a fenyő alapanyag terén is egyre inkább keresleti piacot.

A Fűrészipar Európai Szervezetének (EOS, Európai Fűrészipari Szövetség) online nyári közgyűlését nagy erős kereslet ugyanakkor növekvő kínálati kihívások közepette tartották.

Gerd Ebner, a Timber-Online munkatársa bemutatta a „Legfrissebb adatok és fejlemények a szú kitörésről Közép-Európában” előadását, kifejtve, hogy 2015 óta csak Németországban, Csehországban és Ausztriában 369 millió m3 sérült fa halmozódott fel.

Ennek eredményeként a rönk ára 2020 nyarára történelmi mély szintre esett. Az erős rönkkereslet azonban később az árak jelentős emelkedését okozta. Alig 12 hónap alatt a rönk ára csaknem 50 euró/m3-rel emelkedett. Így Közép-Európában már elértük a rekord hengeresfa árat, vagy a következő hetekben érjük el.

A közép-európai fűrészüzemek további kapacitásba és további feldolgozási képességekbe fektettek be a magas faigény-kilátások miatt.

A küldötteknek azonban azt mondták, hogy a lucfenyő a jövőben kevésbé lesz kapható, és hengeresfában az eladók piaca lesz. A küldötteknek azonban azt mondták, hogy a lucfenyő a jövőben kevésbé lesz kapható, és hengeresfában az eladók piaca lesz. “Ezért a nyersanyagok kínálati időszaka után erőforrásszűke lesz a fenyő ágazatban” – hallották a küldöttek.

Jarno Seppala, az Indufortól megosztotta: hogyan hat az orosz rönkexport tilalma a globális fűrészáru piacra. Seppala úr szerint az Oroszországból származó hengeresfa exportja a jövő évtől erősen korlátozódhat, miután tavaly bejelentették a kezeletlen vagy durván megmunkált fa (rönk, papírfa, stb) exportjának tilalmát, „ha a jogszabály a javaslatnak megfelelően lépne hatályba”. Seppala úr azzal érvelt, hogy az orosz intézkedések arra ösztönzik Kínát, hogy diverzifikálódjon az orosz rönk importjától, ami nyomást gyakorolhat az európai erdőkre. A jó minőségű fenyő rönk utánpótlás drágább lesz, és a vevőknek nagyobb a versenyre kell számítaniuk.

Az EOS 2021-es beszámolójának támogatói

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a rönk szállítása Kínába Európából már növekszik, és az EOS számos tagja szerint fennáll annak a veszélye, hogy számos európai országban strukturális hiány lesz rönkben. Szokás szerint a közgyűlés során bemutatták az EOS éves jelentését. A kiadvány szabadon letölthető lesz az EOS weboldaláról, és nyomtatott példányok is megrendelhetők az alábbi címen: info@eos-oes.eu

Forrás: ttjonline.com
SzF: MM

Herbert Joebstl – az EOS elnöke

Az EOS csapata örömmel jelenti be, hogy Herbert Joebstlt, a Stora Enso Wood Products (Ausztria) operatív vezetőjét megválasztották az EOS új elnökévé! Örülünk, hogy veled dolgozhatunk! Az EOS minden tagja nevében az EOS csapata megragadja az alkalmat, hogy még egyszer megköszönje Sampsa Auvinennek, az EOS volt elnökének és újonnan megválasztott tiszteletbeli elnökének a fáradságos munkáját és elkötelezettségét az EOS felépítésében és fejlesztésében. Legmélyebb köszönetünket fejezzük ki az EOS igazgatósági tagjainak és a tagságnak is folyamatos elkötelezettségükért és odaadásukért szervezetünk munkájában. Külön köszönet illeti Gerd Ebnert, a Timber-Online-t és Jarno Seppälét, az Indufor-ot a Közgyûlés alkalmával elhangzott rendkívül érdekes előadásaikért. Az EOS Éves jelentés mostani kiadásának minden szponzorának: NAGYON KÖSZÖNJÜK az értékes támogatást! E hozzájárulás a kiadványunk sikerének kulcsa!

Itt tölthető le a közgyűlés sajtóanyaga. (pdf, angolul) A sajtóanyag lényegében azonos tartalmú, mint a fenti TTJ cikk, mely nyilván ez alapján készült. + megemlítettek még néhány várható fontos EB aktust, mint az EU Erdészeti Stratégiáját, a LULUCF-et és a Megújuló energia rendeletet (RED)

Az új elnökséget a 2021. júniusától 2023. júniusáig terjedő időszakra választották meg.

Az új elnökség:

Elnök: Herbert Jöbstl – SVP Head of Operations Stora Enso Wood Products (Austria)

Alelnök fenyő szektor: Ernest Schilliger – CEO of Schilliger Holz AG (Switzerland)

Alelnök lombos szektor: Maria Kiefer-Polz – Sales Leader of European Hardwood Production (Austria)

Elnökségi tagok:

Jānis Apsitis – Chairman of the Board Kurekss (Latvia) – firstmandate

Nicolas Douzain-Didier – Director of Fédération Nationale du Bois (France)

Mathias Fridholm – Director of Skogsindustrierna (Sweden)

Stephan Lang – CEO of Rettenmeier (Germany)

Kai Merivuori – Managing Director of the Finnish Sawmills Association (Finland)

Ciprian Muscă – President of ASFOR (Romania) -firstmandate

Thomas Sève – General Director of Monnet-Sève SA Sève (France)

A hosszú szolgálatot teljesített Sampsa Auvinen eddigi elnököt egyhangúan tiszteletbeli elnöknek választotta az EOS.

Forrás: eos-oes.eu
MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gyászhír - Kárpáti László

Következő cikk

Megújult a legendás kulcsos ház az Agostyáni Arborétumban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések