FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mit érdemes tudni a nordmann fenyőről?

Plantatnion of young green fir Christmas trees, nordmann fir and another fir plants cultivation

Gyakran hallhatjuk ismerőseinktől, családtagjainktól, hogy ha karácsony van, csak a nordmann fenyő jöhet számításba – na de miért ekkora karácsonyi slágertermék a nordmann fenyő?

Plantatnion of young green fir Christmas trees, nordmann fir and another fir plants cultivation

Honnan származik a nordmann fenyő és milyen növény a nordmann fenyő ár szempontjából? Megéri még élő nordmann fenyőt vásárolni, vagy előbb utóbb felváltja ezt a szokást a nordmann műfenyő használata?

A nordmann fenyő eredete

Nordmann, normann, vagy normand? Gyakran keverjük ezeket az elnevezéseket, azonban mindegyik hibás kifejezés ugyanúgy a nordmann fenyő megnevezésére vonatkozik. Az igazság azonban az, hogy a nordmann fenyő Alexander von Nordmann finn természettudósról kapta a nevét, így a “nordmann fenyő” elnevezés a helyes.

Abban is van igazság, hogy a nordmann fenyő tényleg egy tipikus északi hangulatú növény, így a többi elnevezés sem jár messze a valóságtól, sokan például a franciaországi Normandiához kapcsolják. A karácsonyfának való nordmann fenyőt ma már nem az erdőkben vágják, elterjedt verzió a konténeres nordmann fenyő, amit kifejezetten a karácsonyfa állítás céljával termesztenek.Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

A nordmann fenyő jellemzői

A nordmann fenyő, más néven kaukázusi jegenyefenyő egy világszinten elterjedt dísznövény. Származását tekintve nem Normandiában, hanem a Kaukázus térségében őshonos, megél Azerbajdzsánban, Törökországban, a Fekete-tenger partvidékén, illetve az oroszországi Krasznodar térségében is. A nordmann fenyő a természetben eléri a 20-30 méteres magasságot is (a karácsonyfának szánt darabokat egész fiatalon kivágják), tűlevelei sötétzöld színben pompáznak, fényesek, termése pikkelyes toboz. Karácsonyi hangulata miatt gyakran összekeverik jóval kisebb rokonával, a cukorsüvegfenyővel.

Karácsonyra miért nordmann fenyő?

Mind a szakértők, mind a laikusok úgy gondolják, hogy a nordmann fenyő megjelenése a legelegánsabb, a legnemesebb, főleg, ha ünnepi faöltöztetésről van szó, mindemellett a nordmann fenyő a tartósságáról is híres, ugyanis a kivágás után akár heteken keresztül szép marad, levelei nem peregnek. A nordmann fenyő divatos, exkluzív hatást nyújt karácsonyra, illetve tűlevelei sem olyan szúrósak, mint például az ezüstfenyőé, éppen ezért a kisgyerekes családok nagyon kedvelik. A nordmann fenyő további előnye karácsonyra a fa felejthetetlen fenyőillata, ami “megfűszerezi” az egyébként is csillogással, illatokkal teli ünnepi hangulatot.

Nordmann fenyő ár

A nordmann fenyő ár szempontjából már a drágább fenyőfák közé tartozik, de a legtöbb család karácsonyra megengedi magának ezt az ünnepi dísznövényt. A kisebb nordmann fenyők 3-5.000 Ft között mozognak attól függően, hol vesszük azt (a nagykereskedésekben a legolcsóbb). Minél nagyobb a nordmann fenyő mind magasságát, mind súlyát tekintve, az ára is annál drágább: a nagyobb, igazán szép nordmann fenyő darabok belekerülhetnek 30-40.000 forintba is.

Karácsonyra élő fa helyett nordmann műfenyő

A környezetvédelmi és a takarékossági megfontolásoknak köszönhetően évről évre több család dönt az élő nordmann fenyő helyett a nordmann műfenyő mellett. Habár az élő nordmann fenyő fűszeres illatát nem adja vissza, a nordmann műfenyő is nagyszerű választás kisgyerekes családok és idősek számára is, hiszen egy élő nordmann fenyő ára fedezi a műfenyőét is, amit ráadásul éveken keresztül használhatunk. A jó minőségű nordmann műfenyők küllemben a megtévesztésig hasonlítanak az élő növényre. Hogy melyik dekoráció, az élő nordmann fenyő vagy a nordmann műfenyő a megfelelőbb választás számunkra, csak rajtunk áll!


Forrás: Agrárszektor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

DOMOTEX: 2022. január 13-16.

Következő cikk

UK: építőfa terén a 3. negyedév még nehezebb leszStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések