FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdősítéssel csapadéktöbblet

Az erdősítés egyértelműen növeli a nyári csapadékmennyiséget. Egy frissen publikált svájci kutatás szerint a mezőgazdasági területek erdővé alakítása átlagosan 7,6 százalékkal növelné a nyári esőzéseket.

A zürichi műszaki egyetem, az ETH Légkör- és Klímatudományi Intézetének kutatói a Nature Geoscience folyóiratban július 5-én megjelent tanulmányukban kontinentális léptékű, megfigyeléseken alapuló statisztikai modellel bizonyították állításukat. 

A kutatók azt találták, hogy ha Európában az erdősültség egységesen 20 százalékkal növekedne, akkor az nem csak a téli csapadékmennyiséget emelné, de az erdőborítottság megváltoztatná a nyári szélklímát is, ezzel a nyári esőzések is jóval gyakoribbá válnának. 

Márpedig a legfenyegetőbb klímaváltozási jel a nyári csapadék csökkenése, amely Európa déli részein, például a Földközi-tenger térségében egyre tartósabb aszályokat okoz – nyilatkozta a BBC-nek Ronny Meier, az ETH kutatója, a tanulmány első szerzője.

A kutatók arra jutottak, hogy az erdősítés valószínűleg nagyon előnyös az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására. A tanulmány szerzői azonban arra is rámutatnak, hogy a megnövekedett csapadékmennyiségnek potenciálisan negatív hatásai is lehetnek, mivel felerősítheti azokat a csapadékmintákat, amelyeket az éghajlatváltozás már eddig is érintett, különösen az Atlanti-óceán térségében. Ugyanakkor a modell eredményei alapján mindenképp megfontolandó a földhasználat újra gondolása, még akkor is, ha az erdősítés nem hoz azonnali gyors eredményt. A faültetés pedig nem menti fel az emberiséget a feladat alól, hogy minden lehetséges eszközzel csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását.

Forrás: Qubit
A nyitókép: Faültető belga gyerekek Fotó: JEAN-LUC FLEMAL/Belga via AFP
Sz: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kormányinfo - lépések az építőipari drágulások ellen

Következő cikk

Zalaerdő szállásfejlesztéseiStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések