FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Követés

Közelgő események

Kormányinfo – lépések az építőipari drágulások ellen

A heti kormányinfón Gulyás Gergely beszélt az építőipari anyagok drágulásáról is, ennek kapcsán úgy döntött a kormány, hogy az exportkorlátozás az uniós kötelező notifikációs eljárás miatt csak október elsejétől lép hatályba, de addig is az ekáer rendszerben regisztrálni kell több építőanyag szállítását.

Így változik az építőipar

Ismét szó volt az építőipari anyagok drágulásáról is, erről úgy döntött a kormány, hogy az exportkorlátozás az uniós kötelező notifikációs eljárás miatt csak október elsejétől lép hatályba, de addig is az ekáer rendszerben regisztrálni kell több építőanyag, így az acél, a vas, a szigetelőanyagok, a homok, a kő, a kavics és a sóder szállítását.
Ami az Orbán Viktor által említett extraprofitadót illeti, Gulyás erről azt mondta: egy bizonyos, a kormány által meghatározott szint (vagyis hatósági ár) feletti áron való értékesítésre kiegészítő bányajáradékot vezetnek be a 3 milliárdot meghaladó árbevételű cégek esetén.

Kibővítik ugyanakkor a Gazdasági Versenyhivatal jogkörét (a versenyhatóság már vizsgálódik az építőanyagpiacon kialakult helyzet miatt), az Építésügyi Minőségellenőrző Hatóság pedig azt vizsgálja, a hiánycikknek számító, emiatt dráguló termékeket milyen helyettesítővel lehet pótolni.

Gulyás közölte, nem az áruk szabad mozgását akarják akadályozni, hanem az extraprofit ellen kívánnak fellépni. Emiatt az intézkedéseket, ha már nem látják szükségesnek, megszüntetik.

forrás: hvg

Előző cikk

Európa építési piaca

Következő cikk

Erdősítéssel csapadéktöbbletStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Nyersanyagárak és az infláció

Az egyébként is erősödő inflációs környezetet tovább rontotta a nyersanyagárak emelkedése. Tavasszal szinte megállíthatatlannak tűnt a szárnyalás, azonban…
Tovább

Növekvő építőipari számok

A megelőző negyedéveket jellemző viszonylagos stagnálás után 2021/2. negyedévében jelentősen nőtt az Aktivitás-Kezdési mutató az építőiparban – derül…
Total
15
Share