FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kormányinfo – lépések az építőipari drágulások ellen

A heti kormányinfón Gulyás Gergely beszélt az építőipari anyagok drágulásáról is, ennek kapcsán úgy döntött a kormány, hogy az exportkorlátozás az uniós kötelező notifikációs eljárás miatt csak október elsejétől lép hatályba, de addig is az ekáer rendszerben regisztrálni kell több építőanyag szállítását.

Így változik az építőipar

Ismét szó volt az építőipari anyagok drágulásáról is, erről úgy döntött a kormány, hogy az exportkorlátozás az uniós kötelező notifikációs eljárás miatt csak október elsejétől lép hatályba, de addig is az ekáer rendszerben regisztrálni kell több építőanyag, így az acél, a vas, a szigetelőanyagok, a homok, a kő, a kavics és a sóder szállítását.
Ami az Orbán Viktor által említett extraprofitadót illeti, Gulyás erről azt mondta: egy bizonyos, a kormány által meghatározott szint (vagyis hatósági ár) feletti áron való értékesítésre kiegészítő bányajáradékot vezetnek be a 3 milliárdot meghaladó árbevételű cégek esetén.

Kibővítik ugyanakkor a Gazdasági Versenyhivatal jogkörét (a versenyhatóság már vizsgálódik az építőanyagpiacon kialakult helyzet miatt), az Építésügyi Minőségellenőrző Hatóság pedig azt vizsgálja, a hiánycikknek számító, emiatt dráguló termékeket milyen helyettesítővel lehet pótolni.

Gulyás közölte, nem az áruk szabad mozgását akarják akadályozni, hanem az extraprofit ellen kívánnak fellépni. Emiatt az intézkedéseket, ha már nem látják szükségesnek, megszüntetik.

forrás: hvg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Európa építési piaca

Következő cikk

Erdősítéssel csapadéktöbblet



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések