FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nyírfa kéregből kozmetikum

Fotó: (08/10/2021 / sbr)

A Metsa Spring befektet az Innomostba. A Metsä Group innovációs vállalata, a Metsä Spring Ltd részvénybefektetést hajtott végre az Innomost Ltd-ben, amely az erdőipari mellékáramokat nagy értékű bioaktív termékekké alakítja át.

[Erdőipari mellékáram = faipari melléktermék.] A finanszírozási forduló összesen körülbelül 5 millió eurót tesz ki, amely magánbefektetésekből és a Business Finland és az ELY Center for Central Finnország közfinanszírozásából áll. A Metsä Spring a fordulóban az Innovestor Technology Fund-dal és más magánbefektetőkkel vesz részt.

Az Innomost értékes összetevőket kíván gyártani a kozmetikai és testápolási ipar számára, valamint más ipari alkalmazásokhoz. A Metsä Groupnak több üzeme van, amelyek nyírfakéreget szolgálhatnak a gyártáshoz. A vállalat jelenlegi termékportfóliója betulint, suberint, nyírfa faszénport és nyírfakéregport tartalmaz. Ezek az összetevők különböző kozmetikai termékkategóriákban használhatók, beleértve a bőrápolást, a hajápolást, a testápolást, a dekoratív kozmetikumokat és a szájápolást. Különösen a betulin és a suberin lehet alkalmas más ipari felhasználásra is. A finn Lumene bőrápoló márka piacra dobott pár bőrápoló tisztítószert (lemosó), amelyek Innomost összetevőket tartalmaznak.

„Izgatottan várjuk, hogy támogassuk az Innomostot a kereskedelmi siker felé vezető úton. A Metsä Group üzleti ökoszisztémájához való kapcsolódás erős, mert ipari mellékáramunkat, a nyírfa kéreget használjuk alapanyagként az Innomost termékek előállításához. A fa erőforrás-felhasználása mindig is a Metsä Group fejlesztési tevékenységének középpontjában állt. Az induló vállalkozásokkal, például az Innomosttal való együttműködéssel a körforgásos gazdaság új szintre léphet” – mondja Erik Kolehmainen, a Metsä Spring vállalati légitársaság alelnöke és az Innomost új igazgatósági tagja.

„Kiváltságunk, hogy olyan nagyszerű erdőipari [= faipari] vállalattal dolgozhatunk együtt, mint a Metsä Group. A partnerség drámaian pozitív hatással van ránk. Jelenleg szilárd partnerünk van, amely megbízhatóságot biztosít számunkra és támogatja hosszú távú terveinket. Emellett biztosítottuk nyersanyag-ellátásunkat a Metsä Group-nál. Csak a képzeletünk szab határt, hogy mit tudunk együtt csinálni ezekből a mellékáramokból. Alig várom, hogy együttműködhessek és megismertessem fenntartható termékeinket az ügyfelekkel” – mondja Sami Selkälä, az Innomost vezérigazgatója.

A Metsä Spring-et 2018 májusában hozták létre azzal a céllal, hogy hosszú távon megerősítse a Metsä Group üzleti ökoszisztémáját. Az Innomost a Metsä Spring portfóliójának hatodik projektje. További projektek közé tartozik a részvénybefektetés a startupokba, a Woodio Ltd-be és a Montinutra Ltd-be, az ExpandFibre együttműködése a Fortummal, valamint a házon belüli projektek, amelyek textilszálakat és 3D csomagolóanyagokat fejlesztenek ki cellulózból.

Forrás: bio-fibre.eu
SzF: MM

Észrevétel:

Egyre több hasonló favegyészettel összefüggő írást olvasok. Nem csak laborkísérletekről, hanem ipari megoldásról, valós üzleti termékről van szó. Érdekes lenne ha a hazai akác vagy cser fakéreg esetén is ki lehetne fejleszteni valami nagyszerű kozmetikai, vagy más hasonló alkalmazási lehetőséget.

Kiegészítés:

Betulin: A kéregben lévő vegyület fehér színűvé teszi a fát, amely úgy tűnik, megvédi a fát a tél közepén a nap okozta túlmelegedéstől. Ennek eredményeként a nyírfa a legészakibb lombhullató fák közé tartozik. Wikipédián a részletek. A Krémmánia szerint sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és antibakteriális. Stb., a betulin szóra keresve rengeteg a találat, ha valaki tovább szeretne érdeklődni.

Suberin a Wikipédián.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Emlékkeresztet kapott a Koloska-völgy

Következő cikk

32 csapat mérkőzik az Országos Fakitermelő Versenyen




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version