FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nxylon – fából készülő szuperanyag

A napelemek és a luxuscikkek gyártásában is áttörést hozhat az a véletlen, ami egy új, szuperfekete anyag létrejöttét eredményezte.

A tudományban is vannak véletlenek, ilyen a Nxylon nevű szuperfekete anyag története is. A jelentősége rendkívüli lehet, ugyanis gyakorlatilag az összes fényt képes elnyelni, így a csillagászatban, a divatban, és a megújuló energia terén is áttörést hozhat – derül ki a Advanced Sustainable Systems tudományos folyóiratban publikált tanulmányból.

Pedig tényleg csak a „puszta véletlennek” köszönhető a felfedezése, mondják a British Columbia Egyetem kutatói. De hogy történhet ilyen?

Philip Evans professzor, valamint Kenny Cheng doktoranduszhallgató épp egy laboratóriumi kísérletet végzett, hogy plazmával lehessen növelni a fa vízállóságát. Ez egy rutinkísérletnek számított, majd valami egészen váratlan történt.

Amikor az eljárást a fa sejtjeinek szabadon lévő végeire (FATÁJ: bütü) alkalmazták, azok elképesztően sötét fekete árnyalatot vettek fel. Ezen a ponton – részletezi az Interesting Engineering – a kutatók egyszerre voltak zavarodottak és izgatottak. Később a Texas A&M Egyetem fizikai- és csillagászati karának munkatársaival végezték el a sötét anyag méréseit.

Ezekből kiderült: valóban egy elképesztő felfedezést tettek, mert ez az anyag gyakorlatilag az összes rá eső fényt elnyeli – több mint 99 százalékot. Ez a természetben különösen ritkán fordul elő, de még a fekete festék is csak 97,5 százalékot nyel el.

A Nxylon nevű anyaghoz az amerikai hársfa (Tilia americana) az elsődleges alapanyag, de az európai hársból is elkészíthető. „A nxylont fenntartható és megújuló anyagokból lehet elkészíteni, melyek Észak-Amerikában és Európában is széles körben hozzáférhetők” – vélekedik Philip Evans professzor.

Érdekesség, de az anyag még azután is megőrizte a tulajdonságait, hogy egy elektronmikroszkópos vizsgálathoz bevonták arannyal. Szintén fontos tulajdonsága, hogy a hagyományos festékekkel ellentétben pigmentek sem szükségesek hozzá.

A Nxylon számos területen vetheti meg a lábát: a csillagászatban a képek tisztaságát javíthatják vele a szórt fény minimalizálásával, de talán a napelemek terén hozhatja el a legnagyobb áttörést – itt ugyanis kritikus fontosságú a minél több fény elnyelése.

A kutatók az új szuperfekete faanyag felhasználásával órák és ékszerek prototípusát fejlesztették ki. Fotó: UBC Forestry/Ally Penders

Ezek mellett a luxuscikkeknél – ékszereknél, óráknál – is alkalmazhatják a minden korábbinál sötétebb anyagot. A Nxylon felfedezői most egy startupot szeretnének létrehozni, hogy kereskedelmi forgalomba hozhassák az anyagot.

forrás: HVG / Interesting Engineering

Előző cikk

Erdők megfigyelése - kutatói aggályok

Következő cikk

Forgácslap import-export 2015-2023.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version