FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Viharkárok a SOE ERTI Püspökladányi arborétumban

Hatalmas pusztítást végzett az augusztus eleji vihar, a püspökladányi arborétum bezárt, több helyen szünetelt az áramszolgáltatást.

Az MTI-hez eljuttatott összesítésük szerint a júliusi viharok miatt közel ötvenezer lakossági kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. Ezek alapján a már kifizetett vagy tartalékba helyezett összegek csaknem elérik az ötmilliárd forintot.

A kárbejelentések a legtöbb esetben jégveréshez, villámcsapás hatásaihoz, beázáshoz, villámárvizekhez, szélviharhoz kötődnek az ország legkülönbözőbb területeiről, köztük Hajdú-Biharból is.

Óriási pusztítást végzett Püspökladányban, az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) Farkasszigeti Arborétumában a vasárnap délutáni vihar. A szél derékba törte a hatalmas fákat, ágak, gallyak zuhantak az utakra, épületekre, a csemetekertben is pusztított a szél. Az ERTI főépületének tetőzetét megbontotta a vihar, az áramellátást segítő vezetékeket leszaggatta a szél. A pusztítás miatt az arborétum bezárt. A kárt Rásó János intézményvezető több tízmillió forintra taksálta hétfőn reggel, amikor a pusztítás mértékéről és a helyreállításról érdeklődtünk nála.

– A közvetlen életveszélyes helyzet felszámolásán dolgozunk, eltávolítjuk a kidőlt fákat, azok csonkjait, takarítjuk az utakat. A kárban a faanyag pénzben kifejezhető értéke a kisebb tényező, inkább a területnek óriási az eszmei értéke, és persze a kidőlt, tönkrement fákat pótolni kell. Az elektromos vezetékek hibáit, az épületet tetőzetét javítjuk, visszaállítjuk a térvilágítást. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor lesz ismét látogatható az arborétum – tájékoztatta a Naplót Rásó János.

forrás: HAON

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nyári élmények a Hanság vidékén

Következő cikk

Swiss Krono beruházása Németországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések