FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ENSZ-EGB Erdő helyreállítási miniszteri értekezlet

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága honlapjának erdészeti blokkjában az események között 2021. október 12-i dátummal szerepel a címbéli értekezlet. A téma kapcsolódik a Bonni Kihíváshoz (2020-ig 150 M ha, 2030-ig 350 M ha leromlott és erdőtlenné vált terület erdővé helyreállítása a világon) és az ECCE30-hoz (2030-ig 30 M ha leromlott és erdőtlenné vált területen az erdő helyreállítása Európában, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában).

Az Erdő-helyreállítási miniszteri konferencia honlapján az esemény dátumán kívül sajnos nem derül ki annak helyszíne és várható résztvevőinek névsora, de még az országok felsorolása sem. Pedig elég közeli az esemény.

Ugyanakkor nagyon gazdagon dokumentált az ügy háttere számtalan kapcsolóval és az így csatlakozó dokumentumok által.

A Bonni Kihívást (Bonn Challege) a Természetvédelmi Világszövetség és a WWF kezdeményezte 2000-ben. Az akkori cél volt: 2020-ig 150 M ha, 2030-ig 350 M ha leromlott és erdőtlenné vált terület erdővé helyreállítása a világon. A 150 millió ha-os célt már 2017-re sikerült elérni.

Az ECCA30 célja: 2030-ig 30 M ha leromlott és erdőtlenné vált területen az erdő helyreállítása Európában, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában.

2021. júliusában tették közzé az Edőhelyreállítás Kelet- és Dél-Kelet-Európában című tanulmányt. (85 oldal, angol, pdf) Ez 17 ország (Ukrajna, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Észak-Makedónia, Horvátország, Monenegró, Bulgária, Románia, Fehéroroszország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Albánia és Törökország) állapotát és céljait elemzi. A dokumentum alapja és háttéranyaga a jelen miniszteri kerekasztalnak (értekezlet), amely Kelet- és Dél-Kelet-Európa erdőhelyreállításával fog foglalkozni.

Ha lesz magyarországi résztvevő is, remélhetően hírt kapunk majd az eseményen történtekről, megállapításokról, döntésekről.

Forrás: UNECE

Előző cikk

Üzbég delegáció a Soproni Egyetemen

Következő cikk

FORESTA 2021, Róma



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések