FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vjosa Vadvízi Nemzeti Park

AP Photo/Felipe Dana, File

Az albániai Vjosa folyót most nyilvánították Európa első vadvízi nemzeti parkjává. Edi Rama albán miniszterelnök, Mirela Kumbaro Furxhi turisztikai és környezetvédelmi miniszter és Ryan Gellert, a Patagonia vezérigazgatója aláírta a vadvízi nemzeti parkról szóló nyilatkozatot.

Ez az egyik utolsó szabadon áramló vad folyó, amely a kontinensen még megmaradt. A görögországi Pindus-hegységtől az albániai Adriai-tengerig folyó Vjosa 300 kilométernyi érintetlen vadonon terül el, és teljesen mentes az olyan mesterséges akadályoktól, mint a vízerőművek gátjai.

Ezek a folyók és patakok több mint 1100 vadon élő állatfajnak adnak otthont, köztük 13 állatnak és két növénynek, amelyeket az IUCN globálisan veszélyeztetettnek minősített.

“A Vjosa az emberi történelem szimbóluma és egyben országunk történelmének nagyon fontos része” – mondta Mirela Kumbaro Furxhi, Albánia turisztikai és környezetvédelmi minisztere.

Edi Rama albán miniszterelnök, Mirela Kumbaro Furxhi turisztikai és környezetvédelmi miniszter és Ryan Gellert, a Patagonia vezérigazgatója
Fotó: Elton Baxhaku

“Albánia talán nem képes megváltoztatni a világot, de sikeres modelleket hozhat létre a biológiai sokféleség és a természeti értékek védelmére, és büszkén jelentjük be, hogy létrehoztuk ezt az első nemzeti parkot Európa egyik utolsó vad folyóján”.

Az albán kormány egy 12 727 hektáros nemzeti parkot hozott létre, amely magában foglalja a 190 kilométer hosszú Vjosát, ahol több mint 60 000 ember élt évszázadok óta – tette hozzá Kumbaro Furxhi.

Ez azt jelenti, hogy a vízi utat élő, szabadon folyó folyóként fogják megőrizni, az emberek és a természet javára.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EuroNews

Előző cikk

CharBoss - mobil szenesítőgép

Következő cikk

A siker kovásza az összefogás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések