FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai Erdők Hete 2021: az erdők jövője

©FAO/Mar Ramos Sanz

2021. november 22-28. között lesz az idén a FAO és az ENSZ-EB szervezésében az Európai Erdők Hete.

2021-ben az Európai Erdők Hetének fő témája: Az erdők jövője.

Először 2008-ban ünnepelték az Európai Erdők Hetét, amely egyedülálló lehetőséget kínál az erdészeti ágazat láthatóságának növelésére és az erdőkkel kapcsolatos páneurópai és globális viták befolyásolására. A hetet az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) közösen szervezi. Idén az Európai Erdők Hetét a Foresta2021-gyel, az ENSZ-EGB Erdészeti és Erdészeti Bizottság (COFFI) és a FAO Európai Erdészeti Bizottság (EFC) együttes ülésével ünneplik.

E felvezetés után az esemény honlapja leírja: hogyan lehet ehhez csatlakozni. Javasolja, a kísérő rendezvény és a saját országban tartott esemény szervezését és megadja ezekhez a kapcsolókat, hogyan lehet az Európai Erdők Hetét szervezők részére ezeket jelezni. Majd az erdők jövőjét illetően a honlapoldal az alábbi gondolatoka teszi közzé.

Az erdők jövőjéről:

Gyorsan változó világban élünk – a mai valóságunk nemcsak alapvetően különbözik a két vagy akár egy generációval ezelőtti állapotoktól, de a technológiai és környezeti változások minden korábbinál gyorsabban zajlanak, ami befolyásolja mindennapi életünket.

A globális világjárvány miatt, amely széles körű zavart okozott a gazdaságokban és a társadalmakban, valamint az éghajlatváltozás felgyorsulásával, egyre bizonytalanabb, hogy milyen lesz a jövő egy, két és több évtized múlva. Az biztos, hogy a régió erdészeti ágazata számos összetett kihívással néz szembe. Az egyik az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az erdők hozzájárulásához az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz. A másik az, hogy a régió erdőit és erdőiparát hozzá kell igazítani a globális szintű strukturális változásokhoz, amit az erdészeti termékek iránti változó kereslet és a világ erdei erőforrásainak mélyreható változásai vezérelnek.

Ebben az összefüggésben a jelenlegi évtized különösen fontos, mivel az ENSZ ökoszisztéma -helyreállítási évtizedét jelzi. Az erdők bolygónk egyik alapvető ökoszisztémája, ezért az erdőtelepítés, az erdősítés és a fenntartható erdőgazdálkodás kulcsfontosságú az évtized sikeréhez. Az erdők mindenki számára egészségügyi előnyöket is nyújtanak, például friss levegőt, tápláló ételeket, tiszta vizet, nem mérgező anyagokat és helyet a kikapcsolódáshoz.

A fa és más erdei termékek és szolgáltatások iránti kereslet, beleértve a biológiai sokféleség megőrzését és a szénmegkötést, növekszik és változik. Ennek eredményeképpen az erdőgazdálkodók és a döntéshozók előtt álló döntések egyre összetettebbek. A gyors urbanizációval a városok és az önkormányzatok egyre inkább megértik a városi területeken történő fák ültetésének előnyeit és a városlakók zöldterületekhez való hozzáférésének javítását.

A kormányoknak és az érdekelt feleknek közös látásmódra van szükségük a strukturális változásokat mozgató fő erőkről és a politikai döntések lehetséges következményeiről, mindezt holisztikus globális keretben, objektív és átlátható elemzésen alapulva. Milyen elképzelései vannak az erdők jövőjéről a gyors változások idején?

Forrás: FAO

Kapcsolódó:

FORESTA 2021, Róma FATÁJ, 2021-09-21

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

5 év alatt 100 millió fa ültetése

Következő cikk

XXV. Erdők Hete - október 4-10.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések