FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gyorshír – fenyő fűrészáru ismét drágul Észak-Amerikában

Az élénkülő kereslet miatt az építő faanyagok éra ismét emelkedik Észak-Amerikában – Sok vásárló figyelte a nyáron, mielőtt fűrészárut vásárolt volna, hogy mikor áll meg az árak növekedése. Amint az elmúlt pár hétben nyilvánvalóvá vált, hogy az árak visszafelé tartanak, a piac nagy része vásárlások mellett döntött.

Az értékesítési volumen sokáig jó volt, mivel a fűrészüzemek képesek voltak az áremelkedést generáló igényeket lekövetni, de – ami még fontosabb – megnyújtották a megrendelési előjegyzéseiket, ami már tavasz óta céljuk volt. Néhány vásárló megpróbált tárgyalni az árcsökkentésről, az eladók azonban elutasították ezeket, mivel telefonjaik folyamatosan csörögtek az új megrendelések miatt. A várakozók vagy kifizették a magasabb árat, vagy a szállítók elfogytak a készletből, és így sokan nem jutottak áruhoz.

A tavalyi év hasonló hetéhez képest, amikor 940 USD/MBF volt az ár (sárga vonal), a WSPF KD #2&Btr 2×4 (főtermék) ára az augusztus 27-i héten -520 dollárral, -55%-kal csökkent. A két évvel ezelőtti adatokhoz képest viszont, amikor 370 USD/MBF volt (piros vonal), a heti ár +50 dollárral, +14%-kal emelkedett.

szerk/ford: Tóth János, forrás: 7SeasGroupUSA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kína fűrészáru importja

Következő cikk

Németország: WEHAM forgatókönyvek az erdőgazdálkodásra és a faanyag rendelkezésre állásáraStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések