FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország: WEHAM forgatókönyvek az erdőgazdálkodásra és a faanyag rendelkezésre állására

Az alternatív erdőkezelési és fahasználati forgatókönyvek fenntarthatósági értékelése, különös tekintettel az éghajlat és a biológiai sokféleség védelmére.

Németországban mintegy 11,4 millió hektárt (32%-át) erdő borít. Az erdők számos állat és növényfaj élőhelyéül szolgálnak, jelentős hatással vannak az éghajlatra és a vízellátásra, faanyag, élelmiszer és gyógyszer alapanyagot ad, és pihenést kínál nekünk embereknek.

Hogyan kell használni a németországi erdőterületet? Mekkora területet kell védelem alá helyezni és mennyi fát kell biztosítani? Hogyan készítsük fel az erdőket az éghajlatváltozásra? A társadalom igényei változatosak. A jövőbeni erdőhasználatban felmerülő konfliktusok megoldásához döntési segédeszközökre van szükségünk.

A szövetségi erdőleltár (BWI) és az arra épülő erdőfejlesztési és faellátási modellezés (WEHAM = Waldentwicklungs- und Holzaufkommensmodellierung) fontos döntéshozatali segítséget jelent az erdővel kapcsolatos szakpolitikai programok, például az erdő-, éghajlat- és természetvédelmi politika megtervezéséhez, valamint a jövőbeli erdőhasználat tervezéséhez.

A WEHAM segítségével kiszámították a különböző erdőkezelési változatok hatását az erdő szerkezetére és a jövőbeni nyersfa (nettó fakitermelés) mennyiségére. Ennek alapján további elemzésekre is sor kerülhet, mint például a CO2-kiegyensúlyozás és az éghajlatvédelmi hatások.

A WEHAM alap forgatókönyvét, amely tükrözi a jelenleg Németországban tervezett erdőgazdálkodást, a szövetségi és az állami kormányzat dolgozta ki a szakmai szövetségekkel együtt. Figyelembe veszi az erdőgazdálkodás jelenlegi tulajdonosi céljait, a jelenlegi és várható piaci körülményeket, valamint a meglévő jogszabályi követelményeket – például a védett területre vonatkozó követelményeket.

A BWI 2012 előkészítése során azonban a politika, a közigazgatás, a szakmai szövetségek és a vállalkozások érdekelt felei már kértek részvételt további WEHAM-forgatókönyvek kidolgozásában az erdőkezelés és a fahasználat alternatíváinak azonosítása és értékelése érdekében.

Ezeket az alternatív forgatókönyveket a közös kutatási projekt részeként dolgozták ki “Az alternatív erdőkezelési és fahasználati forgatókönyvek fenntarthatósági értékelése, különös tekintettel az éghajlat és a biológiai sokféleség védelmére vonatkozó WEHAM forgatókönyvekre” az érdekelt felekkel részvételi folyamatban. A projektcsapat ezt követően értékelte a forgatókönyveket gazdasági, ökológiai és társadalmi hatásuk és fenntarthatóságuk tekintetében.

A projektet 6 munkacsomagra osztották: (1) Az érdekeltek részvételi folyamata. (2) A WEHAM forgatókönyvek elkészítése. (3) A WEHAM nyersfa (nettó fakitermelés) potenciáljának és a jelenlegi faigény összehasonlítása, valamint a fahasználati forgatókönyvek kidolgozása. (4) Tartamosság értékelése (5) Az éghajlatvédelmi hatás meghatározása végig az erdő-fa-lánc mentén. (6) Biodiverzitási hatások. [E 6 csomag mindegyikéhez a WEHAM honlapján kapcsoló csatlakozik, melyek segítségével e témák részletei megismerhetőek.]

A kétéves projekt a Thünen Intézet (Hamburg és Eberswalde), a Fagazdálkodási Központ (Hamburgi Egyetem) és a Fenntartható Fejlődési Egyetem (Eberswalde) közötti szoros együttműködésben valósult meg, és támogatta (finanszírozta) a BMEL és a BMUB pedig a az Erdei Klíma Alap keretei között, a Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmiszerügynökség (ptBLE) mint projektvezető révén.

A projekt 2017. 06. 30-án zárult. Az eredményeket 2017. 07. 03-án az AFZ-DerWald 2017. évi 13. számában tették közzé. Az eredmények egésze elérhető, letölthető.

Forrás: WEHAM
SzF: MM

A fentiek a WEHAM honlap ismertetése annak alapján. Nagyszerű. Tehát az erdőleltár és erdőterv adatok alapján előretekintő forgatókönyv készült a német erdőgazdálkodásra és az általa várható faalapanyag lehetőségekre. Előretekintés a faalapanyag lehetőségekre. Nagyon hasznos lenne ez itthon is!

Egyik részeredmény a várható jelentős lombosfa többlet, amit felismerve a Német Fűrész- és Faipari Szövetség már megkongatta a vészharangot, hogy kezdeni kellene majd valamit e jelentős fa alapanyag többlettel.

Milyen jó lenne kielemezve látni idehaza a nemesnyár-hazainyár várható mennyiségi folyamatokat, a tűzifa forrás lehetőségeket szembeállítva a várható fogyasztással, stb, biztosan sok témát vetnének fel a hazai érdekeltek, ha megtisztelné őket az erre alkalmas szervezet, hogy milyen kérdéseket kellene megvizsgálni, kielemezni a várható (5-10-20-30 év) fakitermelés mennyiségével, összetételével, térségi eloszlásával kapcsolatban. (MM)

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gyorshír - fenyő fűrészáru ismét drágul Észak-Amerikában

Következő cikk

Emlékkeresztet állítottak az Angyalok tisztásán



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések