FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német fagazdaság hírei

Az építő faanyagok drágulása, amely időközben rendkívül dinamikusan változott, különösen Észak-Amerikában, meglepetést okozott a fapiacokon. A német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint például a tömör szerkezeti fa 83,3 százalékkal drágább volt Németországban májusban az előző év azonos hónapjához képest.

Német fafeldolgozó ipar

A fenyő fűrészáru hazai ára a második negyedévben tovább emelkedett. A fő építőipari kereskedelem állandó ereje, a csináld-magad szektor (barkácsáruházak), amely továbbra is jól teljesít, és az exportpiacok, amelyek jól teljesítenek, folyamatosan magasan tartotta a fenyő fűrészáru és a fából készült építési termékek iránti keresletet.

A fenyő fűrészáru exportja Németországból az USA-ba erőteljesen, 38%-kal nőtt 2021 első felében 992 000 m³-re az előző év azonos időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy Németország továbbra is a második legfontosabb amerikai fenyő fűrészáru szállító Kanada után (16,9 millió m³, +20%). Jól lemaradva a harmadik helyen Svédország áll, amely mintegy 380 000 m3-rel többet (+0,3%) szállított, mint az előző év első hat hónapjában.

Ugyanakkor a fenyő fűrészáru ára az USA-ban rekordszintre emelkedett a 2. negyedévben (az európai exportőrökre átszámítva 850,00 euró felett köbméterenként), hogy aztán meredeken leereszkedjenek. A német fenyőfeldolgozó fűrészüzemek ezért nagyon nagy kapacitással termeltek. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2021 januárjától-márciusig tartó időszakra 6,5 ​​millió m3 fenyő fűrészárut regisztráltak, beleértve a gyalult fűrészárut is.

A második negyedévben azonban a szállítási késéssel és a megnövekedett anyagköltséggel kapcsolatos panaszokat lehetett hallani (elsősorban) a német faépítő cégektől. Az iparban továbbra is várható, hogy a fenyő fűrészáru iránti globális kereslet 2021-ben meghaladja a termelést. A németországi lombosfát feldolgozó vállalatok esetében a hangulat 2021 első felében valamelyest javult az előző évhez képest. A jelenlegi üzleti helyzetet jobbra értékelik, mint 2020 végén, de a következő hónapok kilátásai továbbra is óvatosak. A lombos fűrészáru német gyártásának korábbi években tapasztalt visszaesése után ez a tendencia 2020 végére tovább erősödött. A bükk és a tölgy fűrészáru exportja 2020-ban jelentősen csökkent az előző évhez képest, de 2021 első negyedévében a bükk fűrészáru néhány esetben ismét erősen emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Németország 2021 januárjától márciusáig összesen 138 000 m³ bükk fűrészárut és gyalult árut exportált. Ez + 8% az előző év azonos időszakához képest.

Német erdészeti ágazat

Az időjárás miatt a szúbogarak előfordulása kezdetben alacsony volt a leginkább fertőzött területeken a szinte folyamatosan hűvös, nagy csapadékmennyiségű tavaszon. A szúbogarak fő rajzásai késéssel kezdődtek, de masszívak és rövid ideig koncentráltak. Észak-Bajorországban egyre nagyobb számban fordultak elő szúbogár-fertőzések az állományokban, és magas a károsodott fa mennyisége. A fenyőrönkök iránti nagy kereslet miatt ezeket a sérült fákat nagyon gyorsan eltávolították az erdőből, így nem létesítettek erdei tárolókat. Az erdőn kívüli száraz tárolást és a nagyobb erdészeti műveletek nedves tárolását nagyrészt felszámolták a 2. negyedév elején. A friss fa óvatos kivágása Dél-Bajorországban – szintén az április végén megindult, a rendszeres lucfenyő kitermelésének korlátozásáról szóló szövetségi rendelet miatt – tovább hozzájárult az észak-bajorországi károsodott fák folyamatos eltávolításához.

Fakitermelés Németországban 2019-2020 (Összesen / Tölgy / Bükk és egyéb lombos / Erdei és vörösfenyő / Luc, jegenye, duglász és egyéb tűlevelű)
Fenyő rönkök

A rönkpiaci helyzet tovább stabilizálódott a 2. negyedévben. A fenyő fűrészáru iránti töretlen magas kereslet belföldön és a fontos exportpiacokon regionálisan erős áremelkedéshez vezetett a lucfenyő rönkök esetében is, bár ezek semmiképpen sem tükrözik a felvásárlási piacok alakulását. Miközben a negyedév elején a lucfenyő 2b+ minőségért valamivel több mint 90,00 eurót fizettek a friss fáért a fő károsodott területeken kívül, a dél- és kelet-bajor spot piacon az árak 110,00 és 115,00 euró között mozogtak a második negyed végén. A friss lucfenyő rönkök (B minőségű, 2b) 105,00 és 120,00 euró között mozognak Dél-Bajorországban. A fenyő rönkök piaca újjáéledt a lucfenyő iránti nagyon erős kereslet nyomán. Már köbméterenként 85,00 euró feletti árért elérhető a frissen kitermelt fa. A duglászfenyő és vörösfenyő rönk iránti kereslet továbbra is nagyon magas maradt, miközben az árak tovább emelkedtek; a regionális keresletet a megnövekedett kínálat ellenére sem lehetett kielégíteni.

forrás: 7SeasGroupUSA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

KAEG: Éltető erdő fotópályázat díjazottjai

Következő cikk

EU Erdészeti Stratégia újabb elutasítása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…