FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

KVH árak mérséklődnek

Augusztusban az osztrák és német KVH-gyártók megrendelés-állományai jelentősen visszaestek.

“Amit egész augusztusban értékesítettünk, azt egy júniusi napon sikerült elintéznünk reggeltől délig” – mondja egy német piaci szereplő, akinek sok kollégájához hasonlóan augusztusban jelentősen vissza kellett fognia a termelést. “A buli véget ért” – foglalja össze egy másik KVH (hossztoldott gerenda) gyártó.

A KVH iránti példátlan kereslet után a második negyedévben júliusban már látszott a lassú visszaesés, amely augusztusban jelentősen felerősödött. Számos KVH gyártó olyan augusztusról számolt be, amely jóval elmaradt az előző évi azonos időszaktól. Ez a piaci telítettség azonban aligha volt meglepő és az iparág szerint várható volt az előző negyedév rekordforgalma miatt.

Ennek a jelentős visszaesésnek az egyik fő oka az ügyfelek kevesebb vásárlása és az építések visszafogás az elmúlt hónapokban. Most, hogy a késztermékek árainak csökkenésén van a hangsúly, ezeket csökkentik. Az iparág azonban óvatosan optimista az őszi üzletmenetet illetően, mivel a faépítő cégek és az előregyártott-ház gyártók rendelési könyvei továbbra is jól ki vannak töltve.

Az árak jelentősen csökkentek az elmúlt hetekben, szinte minden gyártó 100 és 150 euró/m3 közötti piaci ársávról számolt be. Sok piaci szereplő rendkívül nyugtalan, és jelenleg egy orientációs fázisban vannak, amely még néhány hétig tart.

Júliushoz képest a Holzkurier 70 euró/m3 árcsökkenést határozott meg 618 euró/m3-re (nagy mennyiség, átlagár minden dimenzióból), és a tendencia további csökkenésre enged következtetni. Várhatóan azonban az ár jelentősen az előző évi, 300 euró/m3 alatti szint fölé fog kiegyenlítődni.”

forrás: HolzBauAustria

KVH [Konstruktionsvollholz] = hossztoldott szerkezeti faelem. Műszárított, szilárdság szerint válogatott és gyalult tömörfa termék, melyet hossztoldással a kívánt hosszúságúra gyártanak. Elsősorban falpanelek belső vázszerkezetéhez. Tartószerkezeti célra felhasználáshoz a hossztoldott szerkezeti faelem az ÖNORM EN14081-1 szabvány szerinti gépi osztályozáson megy keresztül. A hossztoldást az ÖNORM DIN4074-1-es szabvány szabályozza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Orca - dekarbonizáló üzem Izlandon

Következő cikk

Növekvő építőipari számok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…