FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium emlékeztet: Magyarország az európai uniós tagállamok sorában elsőként foglalta törvénybe, hogy 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet. Az ehhez vezető utat határozza meg a Kormány által elfogadott Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia – mondta el a tárca közleménye szerint Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

“A Magyar Közlöny 2021. évi 162. kiadásában jelent meg a Kormány 1620/2021. (IX. 3.) Korm. határozata a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia elfogadásáról
A Kormány
a) a klímasemlegesség elérését szolgáló beavatkozások tervezésének hosszú távú koncepcionális kereteként elfogadja a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát (a továbbiakban: Stratégia) és elrendeli a Stratégia kormányzati honlapon történő közzétételét,
…”

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia szeptember 10-től letölthető az ITM oldaláról magyarul és angolul.
A magyar változatot a FATÁJ szerveréről is elérhetővé tettük.

“A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia alapján Magyarország 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet anélkül, hogy a végrehajtása veszélyeztetné a gazdasági növekedést vagy a jólétet. Hazánk kedvező helyzetből indulhat el, hiszen 2000 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, 2010 óta pedig egységnyi GDP előállítására 24 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása mellett képes a magyar gazdaság” – írta az ITM.

Megjegyzik, a kormány számára kiemelt fontosságú, hogy a klímasemlegesség megvalósítása közben biztosítsa az ellátásbiztonságot és az igazságos átmenetet, és egyúttal támogassa a további gazdasági fejlődést is. Emellett fontos célkitűzése az is, hogy a költségek nagy részét a legnagyobb szennyező vállalatok fizessék és az átmenet miatt ne emelkedjenek a családok rezsiköltségei.

Az energiaszektor üvegházhatású gáz kibocsátásainak csökkentéséhez elengedhetetlen
* a nukleáris kapacitások fenntartása,
* a megújuló energia nagyobb arányú hasznosítása,
* az energiahatékonyság javítása és
* a közlekedés zöldítése.

Nettó szén-dioxid kibocsátási projekciók a meglévő erdőkben a fakitermelési forgatókönyvek szerint. (Forrás: NTFS tervezet, 2020 jan.)

A Tiszta Fejlődési Stratégiában vizsgált mindkettő, a klímasemlegességet 2050-re elérő forgatókönyv azt mutatja, hogy a gazdaság szénmentesítéséből eredő előnyök meghaladják a beruházási költségeket, tehát megfelelő képzési és átképzési programok révén a magyar gazdaság profitálhat a klímasemlegességi átmenetből – hangsúlyozzák. ”

forrás: eGov

Kapcsolódó FATÁJ cikk: Energia, Tiszta fejlődés, Klíma, Éghajlatváltozás (2020-01-20)

Előző cikk

Ízvadászatra fel! Terítéken a vadhúsok.

Következő cikk

A vége-nincs lépcső: AHEC marketing akcióStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések