FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3)

Azon dolgozunk, hogy Magyarországot a vállalati szektor hatékonyságának fokozásával 2030-ra Európa jelentős innovátorai közé léptessük előre – hangsúlyozta Bódis József. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hozzátette, a kormány által elfogadott új Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) többek között az értékteremtés és hatékonyság egyensúlyát megteremtve támogatja e törekvés valóra váltását.

Bódis József kiemelte, az Intelligens Szakosodási Stratégia kiemelt figyelmet fordít a kis- és középvállalkozások megerősítésére, termelékenységük javítására. A koronavírus-járvány megmutatta, mennyi lehetőség, mekkora erő rejlik ebben a szektorban. A magyar munkavállalók több mint kétharmadát foglalkoztató kkv-k stabil működését a jövőben is támogatni kell.

A 2021-2027 fejlesztési időszakra érvényes intelligens szakosodási stratégia feltérképezi a nemzeti és regionális erősségeket, meghatározza a rájuk alapozható intelligens szakosodási irányokat. A stratégiában az érdekelt szereplők széleskörű bevonásával beazonosított nyolc kiemelt terület jelenik meg: a mezőgazdaság-élelmiszeripar, az egészség, a gazdaság digitalizációja, a kreatív ipar, az erőforrás-hatékony gazdaság erősítése, az energia és klíma, a szolgáltatások és az élvonalbeli technológiák fejlesztése.

“A Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia megalkotása és elfogadása mérföldkő a kkv-k versenyképességének fokozásában, a vállalkozókedv támogatásában, az erősségek kiaknázásában. A kutatási és innovációs teljesítmény növelésén túl az S3 fontos eszköz a következő időszak kihívásainak hatékony kezelésében, legyen szó az ipari digitalizációról, a regionális gazdaságok fejlesztéséről, vagy akár a KFI együttműködések megerősítéséről” – hangsúlyozta Bódis József. Hozzátette, az egyetemi tudásközpontokra épülő Területi Innovációs Platformok országos hálózata kulcsfontosságú lesz a stratégiai célkitűzések hosszú távú és hatékony megvalósításában.

A Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia végleges változata itt érhető el.

A 2021-2027 évekre vonatkozó Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) kialakítása az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai felügyelete mellett, az NKFI Hivatal koordinálásával 2019 végén kezdődött meg. Az előző stratégiához képest változás, hogy az új S3 tervezésében az innovációs szakterület mellett ezúttal az infokommunikációért, valamint a vállalkozásfejlesztésért felelős kormányzati szakterület is tevékeny részt vállalt. Az ITM három szakterületi helyettes államtitkársága a stratégia megvalósítása során is folyamatosan együtt fog egymással működni.

Az S3 prioritások kiválasztása az EU módszertani ajánlásaival összhangban az ún. “vállalkozói tényfeltárás” (entreprenuial discovery process, – EDP) alkalmazásával, az érdekelt szereplők széleskörű bevonásával kezdődött meg.

  • A hazai EDP egyik eszköze egy országos szintű kérdőíves felmérés volt, amelynek keretében az intelligens szakosodással kapcsolatos tapasztalatokat, javaslatokat és igényeket mérte fel a NKFI Hivatal országos szinten az innovációs ökoszisztéma résztvevői között.
  • A vállalkozói tényfeltárás másik fontos lépése az NKFI Hivatal és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett, az egyetemi központok bázisára épülő Területi Innovációs Platformok (TIP) hálózat létrehozása volt. A platformok nagy szerepet fognak játszani a stratégia megvalósításának nyomon követésében és értékelésében is.

A 2021-2027. évekre vonatkozó Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát (S3) a Kormány a 1428/2021. (VII. 2.) Korm. határozattal fogadta el.

Az S3-ban nyolc nemzetgazdasági prioritás jelöli ki azokat az intelligens szakosodási irányokat, amelyek esetében az erőforrások koncentrációja és a KFI fejlesztések ösztönzése jelentős versenyelőnyt képes biztosítani hazánk számára.

Az S3-ban továbbá két horizontális prioritás fogalmazza a készségek fejlesztésére és az üzleti környezet modernizálására vonatkozó célokat, amelyek a nemzetgazdasági prioritások hatékony megvalósítását támogatják. A prioritások céljaihoz a 2021-2027-es programozási ciklusban a támogatásban részesülő pályázatoknak hozzá kell járulnia.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter a Nemzeti Kutatás Fejlesztési és Innovációs Hivatalt bízta meg az S3 végrehajtásának és nyomon követésének irányításával a stratégia megvalósítási időszakában.

Az S3 az EU-s források lehívásának egyik feltétele a 2021-2027-es időszakban, ezért a tervdokumentum az Európai Bizottság számára is megküldésre kerül.

A Kormány által elfogadott S3 végleges változata letölthető:
Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) 2021-2027 PDF (4 546 KB)

forrás: ITM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gyarapítsuk erdeinket

Következő cikk

Faipar 4.0 - digitális átállásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Bődi Ferencné [86]

2024. április 15-én, méltósággal viselt, hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Bődi Ferencné Életfa Emlékplakett ezüst fokozatával…