FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei szén-dioxid finanszírozása

Új jelentés: 2016 óta megduplázódott az erdei szén-dioxid finanszírozása, de még mindig messze van a természetes klímamegoldásként rejlő potenciáljától.

Annak ellenére, hogy a világ erdeiben tárolt szén-dioxid megőrzésére és növelésére szánt finanszírozás 2016 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt, az Ecosystem Marketplace legújabb jelentése azt mutatja, hogy az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozása még mindig messze elmarad attól, amire szükség lenne a globális erdőpusztulás ellensúlyozásához és a fokozott éghajlati ambíciók támogatásához.

Az Ecosystem Marketplace által a Világbank Forest Carbon Partnership Facility nevű eszközével együttműködésben ma közzétett új jelentés azt mutatja, hogy az erdőkben tárolt szén-dioxid mennyiségének megőrzésére és növelésére irányuló finanszírozás világszerte több mint kétszeresére nőtt 2016 és 2019 között. A szerzők szerint azonban az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozása még mindig messze elmarad attól, amire szükség lenne a globális erdőpusztulás ellensúlyozásához és a fokozott éghajlati ambíciók támogatásához.

Ha a trópusi erdők pusztulását nem kezelik a következő évtizedben, akkor a Párizsi Megállapodás céljai valószínűleg nem érhetők el – állítja az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület. Az új jelentés áttekinti az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozási mechanizmusait, amelyek az erdők védelmére és helyreállítására fordítanak forrásokat. A kutatások azt mutatják, hogy az erdők és más természetes éghajlati megoldások (NCS) képesek költséghatékonyan biztosítani a 2030-ig szükséges éghajlatváltozás mérséklésének akár egyharmadát, ugyanakkor az NCS jelenleg az éghajlatváltozás mérséklésére szánt finanszírozás kevesebb mint 3%-át kapja.

Az Arbor Day Foundation és a New Forests által is támogatott State of Forest Carbon Finance 2021 című jelentés átfogó áttekintést nyújt az erdészeti szén-dioxid-finanszírozás három fő mechanizmusának jelenlegi nagyságrendjéről és kilátásairól: a megfelelési és önkéntes szén-dioxid-piacokról, valamint a REDD+-ról. A megfelelési célú szén-dioxid-piacokon a felek a kormányok által előírt szabályozási kötelezettségek teljesítése érdekében vásárolnak és adnak el szén-dioxid-kibocsátás-csökkentő eszközöket. Az önkéntes piacok olyan szereplők számára is léteznek, akik a szén-dioxid-kibocsátásuk önkéntes csökkentése érdekében kívánnak ellentételezéseket vásárolni. A REDD+, amely az “erdőirtásból és erdőpusztulásból származó kibocsátások csökkentése” rövidítése, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye által létrehozott keretrendszer, amely a fejlődő országok számára finanszírozást és támogatást nyújt az erdeik védelmére.

A legfontosabb megállapítások
  • Az erdők számára 2020 végére a szén-dioxid-piacokon és a REDD+ eredményalapú kifizetéseken keresztül csatornázott finanszírozás több mint kétszeresére nőtt az Ecosystem Marketplace legutóbbi, 2017-es jelentése óta. Legalább 5,9 milliárd dollár áramlott az erdők szén-dioxid-kibocsátásának ellentételezésére irányuló projektekbe világszerte, és további 1,3 milliárd dollárt fizettek ki vagy kötöttek szerződést “REDD+ felkészültségre”, hogy támogassák a fejlődő országokat erdeik védelmében.
  • A megfelelésorientált erdészeti szén-dioxid-piacok, például az új-zélandi kibocsátáskereskedelmi rendszer és a kaliforniai-québeci cap-and-trade program 2019 végéig több mint 3,9 milliárd dollárt juttattak az erdőkbe és a fenntartható földhasználatba.
  • A 2017-2019-es három év során közel 400 millió dollár keletkezett az erdészetből és földhasználatból származó 105 millió tonna szén-dioxid-kibocsátási egység (MtCO2e), más néven NCS, globális önkéntes szén-dioxid-piaci tranzakciókban. Az önkéntes szén-dioxid-piacok eddig közel 1,4 milliárd dollárnyi keresletet generáltak az NCS-egyenértékek iránt, ami a tranzakciók összértékét tekintve túlsúlyban van más egyenérték-kategóriákkal (például a megújuló energiaforrásokkal) szemben.
  • Az önkéntes szén-dioxid-piacok (VCM) az elkövetkező években várhatóan ugrásszerűen növekedni fognak. Az önkéntes szén-dioxid-piacok méretnövelésével foglalkozó munkacsoport becslése szerint az önkéntes szén-dioxid-piacoknak 2030-ig 15-szörösére, 2050-ig pedig 100-szorosára kell növekedniük ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodásban foglaltak teljesüljenek. Az elkövetkező években a megfelelésorientált szén-dioxid-piacokról származó erdei szén-dioxid-finanszírozás várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az új megfelelési mechanizmusok, köztük a nemzetközi légiközlekedési ágazat új szén-dioxid-piaca, a CORSIA, valamint a Párizsi Megállapodás 6. cikke alapján még tárgyalás alatt álló nemzetközi piacok révén.
  • Az erdőirtás és az éghajlatváltozás közötti egyértelmű kapcsolat, valamint az e kérdések által jelentett pénzügyi kockázat ellenére az Ecosystem Marketplace of Supply Change adatai, a Forest Trends kezdeményezés megfelelője által vizsgált vállalatok mindössze 6%-a integrálta a kibocsátáscsökkentési stratégiákat az erdőirtási kötelezettségvállalásaival.
Az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozási kilátásai
  • Erősebb árjelzésre van szükség az új fejlesztések ösztönzéséhez. A jelentés szerint a REDD+ kreditek jelenlegi árai az önkéntes piacokon tonnánként 3-4 dollár között mozognak, egyes megfelelési vagy REDD+ mechanizmusokon keresztül tonnánként 5 dollár, az új LEAF koalíció által kínált 10 dolláros alsó árig. A szerzők szerint azonban az áraknak jelentősen meg kell emelkedniük ahhoz, hogy a várható kereslet kielégítéséhez szükséges kínálat megnövekedjen. (Amennyiben az árak nem érik el a kibocsátott CO2e klímaváltozás okozta és a társadalomra gyakorolt károkozás pénzben kifejezett értékét, mely 2020-2025 között 12 – 138 dollár között van tonnánként /forrás: EPA/, azaz alacsonyabb áron karbonkiegyenlítenek vele, zöldrefestésről beszélhetünk. – a szerk.)
  • Az elkövetkező években a REDD+ finanszírozás várhatóan növekedni fog, hiszen 3,5 milliárd dollárnyi lekötött támogatást kell még folyósítani, és a LEAF koalíció további 1 milliárd dollárt ígért. E pénzeszközök többsége eredményalapú kifizetésekre, nem pedig a felkészültségre irányul. Az új, joghatósági alapú REDD+ nagyobb léptékű lehetőségeket kínál, mint a hagyományos projektalapú megközelítések. A szerzők szerint azonban többet kell tenni annak biztosítása érdekében, hogy a joghatósági mechanizmusok előnyöket biztosítsanak az őslakos és helyi közösségek számára.
  • A nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásokon (NDC) belül az erdőkben rejlő potenciál a Párizsi Megállapodás céljainak elérésében még nagyrészt kihasználatlan. Az elemzés azt mutatja, hogy a 6. cikkbe a szén-dioxid-piacokon keresztül történő éghajlati együttműködés integrálása és a REDD+ bevonása csaknem megduplázhatná a kibocsátáscsökkentést ugyanolyan összköltség mellett, mint az NDC-k nem együttműködő forgatókönyve.
  • A környezetvédelmi és üzleti közösségek egy része aggódik amiatt, hogy a magánszektornak az eltávolításokra (pl. erdősítési és újraerdősítési projektek) a csökkentésekkel (pl. az erdővédelem révén elkerült kibocsátásokkal) szemben történő hangsúlyozása eltántoríthatja a trópusi erdőirtás megállítására való összpontosítástól. A jelentés szerzői szerint a környezetvédelmi közösségnek többet kell tennie a REDD+-ba történő magánszektorbeli befektetések támogatását célzó, a csökkentésen alapuló kreditek jogosságával kapcsolatos ellentmondásos tanácsok kezelése érdekében.

“Az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozása óriási növekedés előtt áll ebben az évtizedben, ugyanakkor a piac és a befektetési lehetőségek sok tekintetben továbbra is átláthatatlanok, összetettek és túl sok félinformáció jellemzi őket” – mondta Stephen Donofrio, az Ecosystem Marketplace igazgatója. “Ezt a jelentést az asztalán kell tartania, hogy megértse, hol tart jelenleg ez a terület, és merre tart.”

“A szén-dioxid-kiegyenlítés nem csodaszer” – mondja Patrick Maguire, az Ecosystem Marketplace vezető menedzsere. A vállalatok és az országok biztosan nem fogják kompenzálni a klímaválságból kivezető utat. De olyan eszköz, amelybe nem engedhetjük meg magunknak, hogy alulbefektessünk, különösen, ha el akarjuk érni a 2030-ig kitűzött időközi célokat. Tudjuk, hogy sürgősen több állami és magánfinanszírozásra van szükség az erdők szén-dioxid-kibocsátása terén. Ez a jelentés azt mutatja, hogy ez kezd felpörögni, de azt is, hogy még mindig rengeteg lehetőséget hagyunk kint az asztalon.”

Rampasek László A. / Ecosystem Marketplace
A tanulmány letöltése: State-of-Forest-Carbon-Finance_2021

forrás: ClimeNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Újra együtt, személyesen - HOMAG Treff 2021

Következő cikk

Svéd erdőtulajdonosok: egyre idősebbek, számuk csökken



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések