FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

4000 km 400 fa – Interjú Békés Zoltánnal

Békés Zoltán, az xforest.hu alapítója, buddhista gyakorló, szeptember elsején kerékpárral indult útnak Lisszabonba, hogy megtegyen 4000 km-t. Ezzel szeretné felhívni a figyelmet egy adománygyűjtő akcióra, melynek keretében a 10 Millió Fa Alapítvány, valamint a Nyimi Öko Közösség vállalta 400 fa telepítését.

„Egész nap ülök a biciklin tök egyedül, benne vagyok a fejemben, nézek kifelé, rengeteg gondolat, érzés jön-megy. Érdekes állapot… mindenképpen, eltér a normálistól.”

Békés Zoltán, az xforest.hu alapítója, buddhista gyakorló, szeptember elsején kerékpárral indult útnak Lisszabonba, hogy megtegyen 4000 km-t. Ezzel szeretné felhívni a figyelmet egy adománygyűjtő akcióra, melynek keretében a 10 Millió Fa Alapítvány, valamint a Nyimi Öko Közösség vállalta 400 fa telepítését. A 36 napos bicikli út felénél beszélgettünk Békés Zoltánnal.

riporter: Lapat Dániel, BuddhaFM

FATÁJ kiegészítés: Békés Zoltán október 6-án célba ért. Az adománygyűjtő akcióhoz eddig 139-en csatlakoztak, és adtak össze 3484 eurót.

“36/36. nap (Sines-Lisszabon) a 4000 km-es túrából Budapestről Lisszabonba, hogy elültessünk 400 fát
Megérkeztem! Fura, nem is tudom, milyen hangulat lett úrrá rajtam, ahogy leültem a szálláson. Talán valamiféle szomorúság, vagy melankólia, de nem hiszem, hogy attól, hogy vége. Majd gondolkozom még ezen. Mondjuk, eléggé elfáradtam, volt ma egy negyed órás maximális erejű sprint, hogy elérjem a mai első kompomat, aztán még Lisszabon előtt volt egy kb fél kilométer brutál meredek szakasz, a tetején meg kellett állnom levegőt vételezni pár percre, amire eddig nem volt szükség így külön. Mára most ennyi, még pár napot itt leszek Lisszabonban, és még fogok írni pár posztot. Összefoglaló, tanulságok, egyéb gondolatok, ilyesmik.”

Békés Zoltán összegző bejegyzése (október 11.):

“41/36. nap (Lisszabon) a 4000 km-es túrából Budapestről Lisszabonba, hogy elültessünk 400 fát

5 nappal ezelőtti megérkezésem óta az időt a városnézésen és egy kis biciklizésen kívül arra is felhasználtam, hogy összeszedjem magamban a tapasztalatokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet egy ilyen túrára felkészülni. Ezt többen is kérdezték.

Az első és talán a legfontosabb, hogy szinte bárki képes erre, ha én képes voltam. 2018 nyarán 52 évesen 117 kiló voltam, fájt a térdem, nehezemre esett felállni egy székből, és összességében sem voltam túl jó állapotban. Ekkor vettem részt egy Tisza-tó körüli 70 km-es bringatúrán, amit épp hogy sikerült teljesíteni, de utána 2 napig alig tudtam megmozdulni. Ekkor mondtam magamnak, ez így nem mehet tovább, elkezdtem otthon elliptikus trénerrel napi egy órát edzeni, és kalóriaszámlálós módszerrel fogyókúrázni. Egy év alatt lefogytam 90 kilóra, és a fittségem is jelentősen javult.

Gondoltam, kipróbálom, hogy Mogyoródról Pestre kocsi helyett bringával járok, jó edzés, és jó a környezetnek is. Az első pár hétben rezgett a léc, elég megerőltető volt a napi kétszer egy órás menet. Aztán szerencsére megszoktam, és pár hónappal később már a szabadidőmben is kedvem támadt bringázni, elkezdtem felfedezni a környéket. Aztán egyre hosszabb és hosszabb távokat mentem, míg tavaly nyáron már 200 km feletti túrákból is összejött néhány.

Ekkor gondolkodtam el egy igazán hosszú túrán, de úgy éreztem, magamtól erre nem tudok felkészülni. Megkerestem Fülöp Tibor edzőt, hogy segítsen ebben. Felmérte az edzettségi állapotomat, és azt mondta meg lehet csinálni a lisszaboni túrát, kb egy év edzés kell hozzá. Vágjunk bele, mondtam.

Megdöbbentő módon azzal kezdtünk, hogy sokkal kevesebbet és kisebb erőkifejtéssel biciklizhettem. Aztán elmagyarázta, miért, és a lényeg, hogy az ő edzéstervét követve heti 4-5 edzéssel jutottam el most szeptemberig, hogy elindulhassak.

Időközben sokat tanultam a bicikli műszaki dolgairól, nem árt képben lenni, hogy kb hogy működik, tudjak gumit cserélni, érezzem, ha olyan baj van/lesz, amivel mielőbb szervizbe kell menni.

Ki kell tapasztalni, milyen nyereg jó nekem, és hasznos a klipszes pedál. Sokáig idegenkedtem a testre simuló biciklis ruháktól, de sokkal jobb, mint bármi más. Mivel egész évben bringázom, a téli ruházatot is ki kell kísérletezni. Bukósisak alap, hülyeség kockáztatni, az esés mindig benne van a pakliban. Ja, és maga a bringa: egy ilyen túrára szerintem egy középkategóriás trekking bringa az ideális. Felső kategóriásat nem próbáltam, de az enyém teljesen rendben volt az egész út alatt.

Nagyon kevés cuccot hoztam magammal, és elég volt: 2 váltás bringás ruha, 3 póló, 2 rövidnadrág, 3 alsógatya, egy biciklis és egy sima pulcsi, egy dzseki, egy fürdőgatya, egy törölköző, papucs, cipő, zokni, tisztálkodó szerek, vitaminok. Neogranormon, tuti valami kidörzsölődik ennyi tekerés közben.

Pótgumi, pár szerszám, lánctisztító spray. Nagy teljesítményű és fényerejű első és hátsó lámpa.

Sajnos olyan telefonnal indultam, aminek nem túl sokat bír az aksija, power bankkal töltöttem többször naponta. Nem jó megoldás, olyan telefon ajánlatos, amely kibír egy egész napot folyamatos navigációs program használatával együtt. Ezzel együtt a power bank kell.

Nem érdemes nagyon előre tervezni, úgy is másképp alakul. 2-3 nap az ideális nekem. Rengeteg biciklis útvonaltervező program létezik, én végül a Komoot-ot használtam. Vannak hülyeségei, de alapvetően jól használható.

A Google Maps-ben pár embernek engedélyeztem, lássák, hol vagyok. Ez nagyon hasznos lehet, ha valami baj van lakatlan területen, így biztosan megtalálnak. Nagyon kell figyelni, hogy mindig legyen elég tartalék víz, előre nézni kell, lesznek-e olyan hosszabb szakaszok, ahol nincs civilizáció. Volt, hogy 3 liter volt nálam, és az is majdnem kevés volt. És kell egy kis tartalék kaja, ha olyan helyen merülök le, ahol nincs bolt.

Ezek jutottak eszembe, biztos, van amit kifejtettem. Ha van kérdés, szívesen válaszolok!

Az adományozói kampány folytatódik hó végéig, a most bejövő plusz pénzeket idősebb fák ültetésére használjuk. Nagyon jót tesz egy erdőnek, ha különböző korú fákból áll.

Faültető, tree planter: 10 millió faFa
ültetés helye, the place of the tree planting: Nyimi Öko Közösség
Media:XForest
Edző, trainer: Fülöp Tibor
Kerékpár, bicycle: Trek Bicycles
Kerékpár bolt, bicycle shop: Kerékpárbolt Nella
GPS shop:Zerge Sport
GPS:Bryton Sport
Media:Magyar Kerékpárosklub
Media: Visit Portugal
Media: MrSale Öltönyüzlet
SEO partner:Tamás Verdes”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Glokális sarok: Járvány és a közös értékeink

Következő cikk

Év Kilátója / Év Turistaháza - szavazás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version