FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Klímaváltozás elleni harca buzdítanak vallási vezetők

Együtt követeltek erőteljesebb fellépést a döntéshozóktól a klímaváltozással szemben a világ legbefolyásosabb vallási vezetői. A Vatikánban tartott Hit és Tudomány című találkozón több mint negyvenen vettek részt, köztük I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ahmed at-Tajjib, az egyiptomi Al-Azhar mecset főimámja.

Az elsőként Ferenc pápa által aláírt közös felhívás címzettje a Glasgowban október 31. és november 12. között esedékes COP26 klímakonferencia, amely a Párizsban 2015-ben rendezett találkozó óta a legjelentősebb esemény, amelyet az ENSZ tagállamai az éghajlat-változásnak szentelnek.

Az aláírók között keresztény főpapok és muszlim hittudósok mellett zsidó, hindu, szikh, buddhista, konfuciánus, taoista, zoroasztriánus és dzsainista vallási vezetők is voltak. A felhívást átadták Alok Kumar Sharma brit politikusnak, a COP26 soros elnökének, valamint Luigi Di Maiónak, az olasz diplomácia vezetőjének.

„A fiataloknak tovább kell követelniük a változást, azzal a szenvedéllyel, amit ma is tapasztaltunk. A tudósoknak fel kell erősíteniük az ő hangjukat a közbeszédben. A vallási vezetőknek pedig a morális iránymutatásukra támaszkodva kell érvelniük” – mondta a konferencián Alok Kumar Sharma.

Sürgős válaszokra van szükség a pápa szerint

A konferencián a tudomány világának képviselői is részt vettek. A házigazda Ferenc pápa beszédében kijelentette, Glasgow-ban a nemzetközi közösségnek „sürgős válaszokat kell adnia a precedens nélküli ökológiai válságra”, amely szavai szerint nem választható el korunk erkölcsi válságától sem.

Alessandro Di Meo/AP Photo
Különböző vallások képviselői a VatikánbanAlessandro Di Meo/AP Photo

Az egyházfő súlyos sebnek nevezte a klímaváltozás negatív hatásait, közöttük az elsivatagosodást, a környezetszennyezést, a biodiverzitás elveszítését, amelyek – hangoztatta Ferenc pápa – mind megbontják az ember és a természet közötti köteléket.

„Hadd ajánljak három témát, amin érdemes elgondolkozni ezen közös vállalkozás kapcsán: az együttműködésre és a megosztásra való nyitottságot, a szeretet hajtóerejét és a tisztelet iránti elkötelezettséget” – szólította meg a házigazda Ferenc pápa az összegyűlteket.

Ferenc pápa is részt vehet a konferencián

Ferenc pápa 2015-ös Laudato si (Áldott légy) kezdetű enciklikája is a teremtett világ védelmét szorgalmazta. A pápa a nyáron bejelentette, hogy szívesen elutazna a glasgow-i klíma-konferenciára, de részvételét a Vatikán még nem erősítette meg.

Újdonságot jelentett, hogy a mostani vatikáni találkozón Ferenc pápa szájmaszkot viselt a résztvevők többségével együtt. A pápa ritkán viseli ezt a védőeszközt.

A világvallások vezetői október 6-7-én részt vettek a Szent Egyed közösség római találkozóján, amely csütörtökön a Ferenc pápa vezette közös békeimával zárult a római Colosseumnál.

forrás: EuroNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Wood Arts Intarsia

Következő cikk

Japán útja a karbon semlegesség felé



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések