FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vatikán ünnepi kellékei

Az idei vatikáni Karácsony hangulatát a Szent Péter téren az észak-olaszországi Trentino megyéből érkező fenyőfa és a dél-amerikai Andok hegység perui térségének betlehemi jászla díszíti majd. A hagyományos betlehemes avatást és a karácsonyfa gyertyagyújtást a Szent Péter téren december 10-én tartották.

A vatikáni karácsonyfa állítás Szent II. János Pál pápának köszönhető, ugyanis a betlehemi jászolt karácsonyfával 1982-ben Róma püspökeként honosította meg az Örök Városban. Innét tovább terjedve egész Olaszország szerte meghonosította a Közép- és Észak-Európára jellemző és oly kedves karácsonyi vallási népszokást, a karácsonyfa állítást, a tövénél elhelyezett betlehemi jászollal.

A mintegy 28 méter magas méltóságteljes lucfenyő (Picea abies) az idén az észak-olaszországi Trentino megye Andalo falujából érkezik, mely a paganellai Dolomitok 1050 méteres magas fennsíkján fekszik. A lucfenyő a Fenntartható Erdőgazdálkodás trentinói fiókjától ered és egy helybéli delegáció kíséri, hogy a felállítása után gömb alakú természetes fadíszekkel ékesítsék. A karácsonyfa kivilágításáról a szokott módon a Kormányzóság gondoskodik az Infrastrukturális és Szolgáltatási Igazgatóságán keresztül, alacsony energiafogyasztású LED rendszer alkalmazásával.

A perui betlehemi jászol, miközben az ország kétszáz éves függetlenségének állít emléket, tartalmában az Andok népeinek életét mutatja be az üdvösség elnyerésére hívó egyetemes hivatás keretében.

A Kisded Jézus, Szűz Mária, Szent József, a háromkirályok és a pásztorok szobrai életnagyságban készülnek főként kerámia és agavé faanyag felhasználásával, majd Chopcca jellegzetes népviseletébe öltöztetik őket. Jézus úgy fog kinézni, mint egy „Hilipuska” gyermek, akit azért hívnak így, mert a tipikus huancavelicai színes takaróba van bugyolálva és derekát „chumpi”, fonott öv fogja át. A Háromkirályok nyeregtáskáit és zsákjait Huancavelica jellegzetes élelmiszereivel, köztük például édesburgonyával tömik degeszre.

A betlehemi jelenetben a Megváltó születését egy kicsi angyal jelenti be, aki a jellegzetes Wajrapuco nevű helyi fúvós hangszeren fog játszani. A betlehemi jászolban a helyi állatvilág tipikus képviselőit helyezik el, juhot, lámát és a madarak közül az andoki kondort, Peru nemzeti jelképét. Az avatási ünnepségen részt vesz Chopcca település küldöttsége is, hogy bemutassa saját kultúráját, hagyományait és néhány ősi, máig használatos munkaeszközt. A Chopcca egy 10 000 lelket számláló kecsua nyelvű közösség, amely Huancavelica megyei székhelytől keletre található, 3680 és 4500 méter közötti tengerszint feletti magasságban, egy olyan területen, amelyet a Qhapaq Ñan, az Inka Ösvény szel át. Életnagyságú alakok idézik fel a mindennapi életet, amint egy pásztor a vállán egy bárányt visz, egy lány pedig galambokat tart a kosarában. A csűrben a nyulak, csirkék együtt tanyáznak egy macska társaságában.

A hagyományos betlehemes avatást és a karácsonyfa gyertyagyújtást a járvány terjedésének megakadályozása érdekében a Szent Péter téren tartották december 10-én, pénteken délután öt órakor. A Szent Péter téren felállított fenyőfa a betlehemi jászollal a karácsonyi időszak végéig – 2022. január 9-ig – lesz látható.

forrás: 2022plusz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtüzek hatása a karbonkibocsátásra

Következő cikk

Molnár Sándor EmlékalapStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Bődi Ferencné [86]

2024. április 15-én, méltósággal viselt, hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Bődi Ferencné Életfa Emlékplakett ezüst fokozatával…