FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Növekvő fakitermelés Svédországban

A Svéd Erdészeti Hivatal korábban közzétett előzetes statisztikái szerint a svéd bruttó fakitermelés 2020-ban valamivel több mint 93 millió köbmétert ért el. A Svéd Erdészeti Hivatal most közzétette a regionális fakivágási statisztikákat és az idei fakivágási előrejelzést is. 2021-ben a bruttó fakitermelés várhatóan közel 96 millió köbméterre nő.

A Svéd Erdészeti Hivatal előzetes statisztikái szerint a bruttó fakitermelés 2020-ban 93,3 millió köbméter volt. Idén az előrejelzés szerint a fakitermelés várhatóan 96 millió bruttó köbméterre nő. A növekvő fakitermelés a bővülő fűrészáru termelésével és a hengeresfa nettó importjának csökkentésével magyarázható.

Regionális fakitermelési statisztika

A megyei fakivágási statisztikát frissítették a 2018–2020 közötti időszakra, ami azt mutatja, hogy Västerbotten az a megye, ahol a legnagyobb a fakitermelés. A svéd fakitermelés mintegy 10 százalékát (9,0 millió köbméter) a Västerbotten megyei teszi ki. Västerbotten megyét követi a Västra Götaland megye, ahol évente átlagosan 8,8 millió köbméter a fakitermelés.

Magyarázat:

Bruttó fakitermelés: A kivágott törzs teljes térfogata, beleértve az erdőből el nem távolított törzseket is. Köbméter álló térfogatban (m3sk) mérve, ami a tuskó feletti törzs térfogatát jelenti, beleértve a tetejét (csúcs) és a kérgét, de az ágakat nem.

A statisztika része a hivatalos svéd statisztikának, az előrejelzés kivételével. A Svéd Erdészeti Hivatal évente készít előrejelzést a tárgyévi fakitermelésre. Az UNECE/FAO-nak jelentett előrejelzés a fűrészüzemek termelésének, a cellulózgyártásnak, az energia célú hengeresfa [tűzifa] fogyasztásának, a hengeresfa külkereskedelmének és a hengeresfa állományának előrejelzésein és értékelésén alapul.

A részletes adatok elérhetően a bruttó fakitermelésre és általában a statisztikai adatbázisra.

Forrás: Skogssstyrelsen
(MM)

Megjegyzés:

Nos, lehet hogy nem ez a hír fog különösen erős érdeklődést kiváltani a fagazdaság magyarországi szereplőiből. Mindenesetre érdekes tudni, hogy a svéd bruttó fakitermelés több mint tízszerese a hazainak, ráadásul főleg fenyő és kevés fafajból tevődik össze.

Meg az is érdekes, hogy a Svéd Erdészeti Hivatal nem csak statisztikát, de előrejelzést is készít, ami itthon is talán hasznos lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

INTERFORST 2022. július 17-20., München

Következő cikk

Összefogás a faépítés érdekében - osztrák példa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések