FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fűrészüzemi beruházás Iggesundban

A svéd cég stratégiai célkitűzése, hogy fatermékei gyártását növelje, és hozzájáruljon a zöld átmenethez. Ennek érdekében 400 millió svéd koronát (ca. 14 milliárd forint) fektet be az öt fűrészüzeméből az egyikbe, és ezzel ezen a helyen a termelést 20%-kal növeli.

A Holmen cég stratégiája az erdő megőrzése és értékének fokozása. „Fatermék üzletágunk fejlesztésével hozzájárulunk a természetszerű erdőgazdálkodáshoz, és ezáltal a szakszerű erdészeti tevékenységhez.

A Martinsons cég megszerzése és a Braviken bővítése után az iggesundi fűrészüzemi beruházás jelenti a következő lépést pozíciónk erősítésével a fatermékek terén” – mondja Henrik Sjölund, a cég elnöke és igazgatója.

A beruházás lehetővé teszi, hogy a fűrészüzem az alacsonyabb minőségű asztalosipari lucfenyő alapanyagról átállhasson építőipari minőségű faanyagra, mind lucfenyő, mind erdei fenyő tekintetében. Ezáltal növekszik a hozzáadott érték, és kedvezőbb lesz a skandináv országok építőiparának értékesítendő fatermékek összetétele.

„A fa építőanyag nagyban hozzájárul a fosszilis alapanyagtól mentes világba való átmenethez, különösen betont és acélt helyettesít, és ezáltal nagymértékben kedvez az éghajlati körülményeknek. Továbbra is meglévő erdeinkre koncentrálunk, és ez az igyekezetünk már a klímavédelem érdekében történik. Stratégiai helyzetünk megfelel a pénzügyi és klímavédelmi elképzelésnek” – folytatja Henrik Sjölund.

A rönk-osztályozóba és egy új gyalugépbe történő beruházás megszünteti a szűk keresztmetszeteket, és várhatóan valamivel több mint 450 000 m3-re növeli a fűrészüzem feldolgozó kapacitását. Az üzembe helyezést 2023 őszére tervezik, a teljes kapacitás elérése pedig 2024 végére várható.

Holmen Wood Products kiváló minőségű fatermékeket gyárt az asztalos- és építőipar számára, valamint közvetlenül az építőipari kereskedők és fatermék-importőrök számára. A nyersanyag saját, lassan növő, felelősségteljesen kezelt erdeinkből származik (évente kb. 10-11 millió köbméter), és mindezt öt, a felügyeleti láncra vonatkozó tanúsítvánnyal rendelkező fűrészüzemünkben fenntartható építőanyaggá alakítjuk. A Holmen cégcsoport jelenleg Svédország egyik legnagyobb erdőtulajdonosa és erdőgazdálkodója. Mivel mi irányítjuk a nyersanyagot, az erdőtől a fűrészig tartó logisztikai láncot és a teljes gyártási folyamatot, garantálni tudjuk, hogy stabil és megbízható beszállító vagyunk.

szerk: Tóth János, forrás: Wood&Panel

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egger beruházása Lexingtonban

Következő cikk

Lemondták: Heimtextil, Techtextil, Domotex, IMM; a ZOW-ot áttették



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések