FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Összefogás a faépítés érdekében – osztrák példa

Az éles áremelkedés és a szállítási problémák miatt, amelyekkel Ausztria asztalosai a végéig szembesültek, a 2200 osztrák faépítő cég érdekeit képviselő Holzbau Austria Association júliusban nyilvános petíciót indított. Ez mintegy 10 800 aláírást kapott. A fő kezdeményezők mondták el a legfontosabb tudnivalókat.

Birgit Maier

A petíció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a helyi ácsok, fából/fával építők bizonytalan helyzetére. Ezenkívül famennyiség-garanciát kértek: hazai faforrásból évente 1,5 millió m³ építési faanyag biztosítását, amelyre az osztrák faépítő mestereknek évente szükségük van. “Számunkra nem a szabad piacgazdaságba való beavatkozásról van szó, hanem vállalataink ellátásbiztonságáról, a kiszámítható árakról és szállítási időkről” – magyarázza Birgit Maier faépítési szakember.

„Nem volt olyan könnyű, mint várták, mert sokan tartózkodnak személyes adataik közzétételétől egy ilyen petíció miatt” – magyarázza Maier. Gerhard Kast, a burgenlandi regionális céh vezetője és a holzbau austria elnöke is beszámol a fáradságos folyamatról: „Nehéz volt pusztán az online platformon keresztül eljuttatni aggodalmainkat az emberekhez. De amikor kinyomtatott listákkal és személyes beszélgetésben kerestük fel az embereket, azonnal készen álltak az aláírásra. Közös erőfeszítésnek köszönhetően végül sikerült átlépnünk a 10 000 aláírás kritikus pontját.”
„Kiszámíthatóságra van szükségünk a jövőre nézve. Ez volt a kezdet, ami azt is mutatja, hogy hányan szeretnék, ha az alapanyagot óvatosan kezeljék.”

Itt egy csoport alakult, és így mi is gyorsan és egységesen tudunk reagálni a jövőben. Birgit Maier, faépítés mestere.

Matthias Ammann

Matthias Ammann, a Holzbau Austria kommunikációs stratégája számára nem kérdéses, hogy a petíció meghozza gyümölcsét. „Több mint 10 000 aláírás erős eredmény” – mondja. „Bizonyos esetekben számos oldalról kritizáltak bennünket, ugyanakkor sokkal több jóváhagyást kaptunk. Ez látható a Holzbau Austria új szolgáltató partnereinek nagy csoportjában ” – magyarázza Ammann. Látható az is, hogy az ácsok elkötelezettségét a politikusok is pozitívan értékelték. Sok politikus és vállalkozó tudomására jutott, hogy a helyi alapanyagok túlzott exportja óriási gazdasági károkhoz vezetett Ausztrián belül. Ammann itt említést tesz a faépítő cégek anyagi kárairól, Építési késések a köz- és kereskedelmi épületekben, valamint váratlanul magas többletköltségek az építők számára. „Természetesen voltak olyan ipari vállalatok, fűrészüzemek és kereskedők is, akik fontosak voltak az értéklánc számára, és akik mindent megtettek annak érdekében, hogy megvédjék az ácsokat és az építőket a még nagyobb károktól” – hangsúlyozza Simon Kathrein tiroli céhmester.

Továbbra is harcolunk, beszélünk a politikusokkal.
Gerhard Kast, a Holzbau Austria elnöke

Gerhard Kast

Az egyik eredmény, amelyet minden szereplő megfigyelhetett, az ácsok határokon átnyúló egyesülése. Mindenki összefogott, felállt és elérte ezt a fontos részcélt, egy sikeres petíciót. “Itt egy csoport alakult, és így mi is gyorsan és egységesen tudunk reagálni a jövőben” – mondja Maier. „Küzdünk tovább, beszélünk a politikusokkal. Szállításra és árbiztonságra van szükségünk ahhoz, hogy kiszámíthassuk és versenyképes maradhassunk a szilárd konstrukció mellett ” – magyarázza Kast. „Jelenleg az árak csökkennek, és újra elérhető az anyag. Az ácsok pozitív hozzáállást tanúsítanak, és felhúzzák az ingujjukat, mert tudják, hogy a politikusoknak faépítésre is szükségük van a CO2-célok eléréséhez ” – írja le Ammann a vállalatok hangulatát.

Simon Kathrein

Az ácsok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fa értéklánca robusztusabb, együttműködőbb és megbízhatóbb legyen, és remélik, hogy a többi szereplő is ezt az utat fogja követni. Érezzük szolgáltató partnereink és politikusaink támogatását, mert sok kormány európai faipari építési offenzívát szeretne európai fával ” – folytatja Ammann. A Timber Construction Europe (TCE) egyesületen keresztül az európai asztalosszervezetek kapcsolatban állnak a megfelelő politikai szervekkel egy ilyen európai faépítési offenzíva tekintetében. Van egy kívánság a politika részéről, most reméljük, hogy az egész értéklánc együtt fogja ezt a célt elérni. Az árnak mindenkinek megfelelőnek kell lennie: ügyfeleknek, építészeknek, asztalosoknak, fűrészüzemeknek és erdőtulajdonosoknak.

Kathrein számára a válság azt is megmutatta, mennyire zártak a helyi ácsok: „Épp sikeresen túléltük a COVID-évet, majd jön az alapanyagválság. Ezután egy gyors akció keretében összeállítottak egy csapatot, és országszerte népszerűsítették a kezdeményezést. Itt az élet minden területén és minden méretben tevékenykedő vállalatok szolidaritást mutattak. Mindannyian megtettük a magunkét. “Kathrein bizakodó a jövővel kapcsolatban: „Véleményem szerint soha nem volt még ilyen pozíció egy iparágban. Ezt a csapatszellemet és az újonnan létrehozott szinergiákat magunkkal akarjuk vinni a jövőbe.”

forrás: Katonás József megosztása a HolzbauAustria cikke alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Növekvő fakitermelés Svédországban

Következő cikk

Soproni Egyetem: nyomozás a tablók után



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések