FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

25 hektár új erdő a budapesti agglomerációban

Erdőtelepítés Pomáz környékén

Összesen 25 hektár – 35 futballpályának megfelelő – új erdőt hozott létre a Pilisi Parkerdő a Budapest körüli agglomerációban az újszülöttek erdeje program keretében, amely a jövő generációk egészséges környezetének megteremtését és az ország klímasemlegességi céljainak elérését egyaránt szolgálja.

A kormány a 2020-ban elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben fogalmazta meg azt a szándékát, hogy 2030-ig minden évben legalább 10-10 facsemetét ültet az országban születendő gyermekek után. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium együttműködésében 2020 őszétől, tíz éven keresztül, minden évben, országosan mintegy 150 hektár új erdő ültetését jelenti az állami erdőgazdaságok részvételével. Így minden megyében létrejön az „Újszülöttek erdeje”, ahol az új facsemeték számát a Központ Statisztikai Hivatal által közzétett születési adatok határozzák meg. A két tárca együttműködésének eredményeként 2020-ban az ország klímakvóta értékesítési bevételeiből forgattak vissza mintegy kétmilliárd forintot az Újszülöttek Erdeje Program kialakítására és további állami erdőtelepítésekre.

Erdőtelepítés Bajnán

Pest megyében 2018-ban több mint 27 ezer újszülött látta meg a napvilágot, így a Pilisi Parkerdő a program keretében közel 26 hektár erdőtelepítés kivitelezési munkáit végezte el az elmúlt hónapokban Budajenő, Nagykovácsi, Visegrád, Ráckeve, Pomáz, Pécel és Galgamácsa térségében. Elsősorban kocsányos és kocsánytalan-tölgyet, valamint csert ültettek, de a változatos erdőkép, a biológiai diverzitás érdekében egyéb fafajokkal – például vadgyümölccsel, juharral, kőrissel – elegyítették az állományt.

Erdőtelepítés Ráckeve környékén

Az őshonos, a klímaváltozás hatásainak hosszú távon ellenálló fafajok telepítésével nemcsak a Pilisi Parkerdő által kezelt erdők területét, hanem természetességét, táji léptékű diverzitását, élőhelyi változatosságát is növeltük – mondta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvivője.

Az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszer forrásaiból nemcsak az „Újszülöttek Erdeje” program valósul meg, hanem az Agrárminisztérium által koordinált fásítási mintaprogram is, amelynek keretében a Pilisi Parkerdő Bajnán telepített új cser- és kocsánytalan tölgyerdőt, közel 2,5 hektáron.

Forrás: Parkerdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gyászhír - Ancsin István [42]

Következő cikk

OEE Wágner Károly Könyvtár a neten



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések