FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A bölcs erdő titkai

Suzanne Simard felfedezése a fák egymással és más élőlényekkel ápolt kapcsolatáról megváltoztatja a természetről és a növényvilágról alkotott korábbi elképzeléseinket – ugyanis ráébreszt minket arra, hogy az erdő olyan társas élőlények összessége, amelyek föld alatti hálózatokon keresztül együttműködnek egymással, és valódi lakóközösséget alkotnak.

Az anyafa felfedezése

Rejtett összeköttetésük segítségével a fák érzékelik egymást, felismerik szomszédjaikat, tanulnak a másiktól, alakítják viselkedésüket, emlékeznek a múltbeli eseményekre, és döntéseikkel befolyásolják saját jövőjüket. Értesítik egymást egészségi állapotukról és sebezhetőségükről, együtt védekeznek a támadások ellen, és alkalmanként versengenek a többiekkel.
Olyan közösségi életet alakítanak ki, amely számos vonását tekintve a miénkhez hasonló. E bámulatos rendszer középpontjában állnak az anyafák, akik rejtélyes erejükkel összekapcsolják és éltetik az őket körülvevő társaikat.

Suzanne Simard gondolatai a természet varázslatos világába kalauzolnak el bennünket, ahol feltárulnak előttünk az erdő titkai. Ez ihlette többek közt James Cameront is az Avatarban ábrázolt lélekfa megalkotásakor.

Suzanne Simard, a kanadai Brit Columbiai Egyetem professzora, közel 30 éve foglalkozik az erdőkkel. Tudományos publikációi alapjaiban változtatták meg gondolkodásunkat azokról a komplex társulásokról, melyeket erdőnek hívunk.

ISBN 978-963-572-075-0
4999 Ft

Részletek: Open Books Kiadó

Suzanne Simard TED előadása magyar felirattal: 

https://embed.ted.com/talks/lang/hu/suzanne_simard_how_trees_talk_to_each_other

forrás: greenfo

Előző cikk

50 fácskát ültetett Balatonfüred

Következő cikk

Dráguló lakberendezésStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések