FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Kismagos Erdei Okatóközpont

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásának köszönhetően elkészült a Magosfa Alapítvány teljes rekonstrukción átesett erdei iskolája Kismaros-Börzsönyligeten.

A megújult Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központba érkező gyerekek 3-5 napon keresztül személyesen tapasztalhatják meg a környezettudatos életmód és gondolkodás elemeit, szokásait. A mindösszesen 14 hónap alatt megújult oktatóközpont több mint 20 edukációs programmal várja az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket, mostantól akár télen is. Az Alapítvány a felújítástól akár évi kétezerrel is több vendégéjszakára számít a jövőben.

Budapesttől mindössze 55 kilométerre Kismaroson, a Gál-hegy oldalában, gyönyörű természeti környezetben fekszik Kismagos. A lekerített erdei hegyoldalon, öles tölgyfák árnyékában fekvő szálláshely környezetében énekes rigók, kék cinkék dala hallatszik. Szarvasbogarak, hőscincérek bújnak elő a mohákkal és taplókkal díszített holtfákból, nedves időben pedig foltos szalamandrák csusszannak a lépcsőkön. Kismagos korábban a Láng Gépgyár gyermeküdülőjeként szolgált, amíg 2009-ben meg nem vásárolta az ökoturizmussal és gyerekek táboroztatásával is foglalkozó Magosfa Alapítvány. Azonban a házak állapota 2019-re annyira leromlott, hogy felújításuk halaszthatatlanná vált.

Az Alapítvány a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programban 60 millió forint támogatáshoz jutott, amelyből igen komoly felújítást tudtak megvalósítani. A három faházat egészen az alapoktól kezdve építették újjá, melynek keretében az épületek javarészt fenyőfa berendezést és burkolatot kaptak, ráadásul a kőzetgyapot szigetelésnek és az elektromos fűtésnek köszönhetően a jövőben már a hideg időszakban is tud működni a szálláshely. Az összesen 40 vendég befogadására alkalmas Kismagos a támogatásból felújította a fogadóépület tetőszerkezetét és nyílászáróit, valamint a köztérvilágítás és a terület kerítései is korszerűsödtek. Az építkezésnél kiemelt szempont volt a környezettudatosság, így például ahol csak lehetett, elkerülték a beton és a sóder használatát.

A fedett terasszal is rendelkező oktatóépület nagyszerű lehetőséget nyújt beltéri környezeti nevelési programok megtartására és előadások, műhelymunkák, tréningek lebonyolítására, melyeket a több évtizedes tapasztalattal összeállított szertár és szakkönyvtár is segíti. A területen változatos kültéri, oktatást és kikapcsolódást egyaránt segítő eszközök találhatóak, így többek között tűzrakóhely, kerti játékok és a Magyar Madártani Egyesület Madárbarát Mintakert tanösvénye madarak által már elfoglalt odúkkal, etetőkkel és madárvédelmi eszközökkel.

A szálláshelytől csak öt perc sétára van a mindig bő vizű Testvér-forrás, másik irányban pedig bő húsz perc emelkedővel felérhetünk a Nacsapéreg legelőjére, ahonnan az egész Szokolyai medence szántói és legelői beláthatók. Távolabb a Magas-Börzsöny hegyeiben, köztük a Csóványosban, délre a Naszály tömbjében gyönyörködhetünk. Ugyanakkor egy buszmegállónyit utazva beülhetünk a kenuba, és evezhetünk a Kismarosi sziget mellékágai, illetve zátonyai között. Mindezeken felül némi sétával a Dunakanyar legszebb panorámájú homokstrandján élvezhetjük a hűsítő hullámokat. Ha valaki biciklis kalandokra vágyik, akkor végigtekerhet a Dunakanyar egyik legszebb kerékpárútján, a Beatrix királyné úton. Másik irányban felszállva a buszra vagy kisvonatra pedig hamar Királyréten találjuk magunkat, a Magas-Börzsöny legszebb túraútvonalainak kiindulópontjánál.

forrás: AktívMagyarország, Magosfa Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kormos Ernő élete és munkássága

Következő cikk

A Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló lett az év kedvenceStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések